VJENČALI SE 1996. GODINE

Kolinda Grabar-Kitarović je supruga upoznala u studentskim danima: "Bio je jako zgodan momak"

Upoznala nas je zajednička prijateljica na jednoj novogodišnjoj zabavi, rekla je svojevremeno Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom. Igor Kralj / Pixsell

H. J. I.

17.4.2023

Kolinda Grabar-Kitarović plijeni pažnju gdje god se pojavi, a to se nije promijenilo ni kad je prestala biti predsjednica. Nerijetko se spominje i njen suprug Jakov koji joj je najveća podrška. Nedavno su osvanule fotografije izborne noći, kad je Kolinda prije osam godina postala predsjednica. 

Jakov je slavio s njom, a supružnici su se u jednom trenutku zagrlili. S njima je 2015. slavio tadašnji predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Upoznali se u studentskim danima

Kad je u pitanju njihova ljubavna priča, Jakov i Kolinda upoznali su se 1989. još u studentskim danima, a ona je jednom prilikom otkrila da se prvi susret dogodio na jednoj zabavi za Novu godinu.

- Upoznala nas je zajednička prijateljica na jednoj novogodišnjoj zabavi. Imali smo mnogo tema za razgovor, oboje smo voljeli putovati, imali slične poglede na svijet i tako smo se složili - ispričala je ona.

O Jakovu je progovorila u jednom intervjuu krajem 2020. godine.

- Njegov tata je iz Šibenika. Mama je s Cresa. Odrastao je na Lošinju. Jakov je rođen u Rijeci. Upoznali smo se u Zagrebu 1989. godine. Već smo 30 godina zajedno. Bio je jako zgodan momak - rekla je za Jutarnji list.

Vjenčali se 1996. godine

Inače, njih dvoje su išli u istu srednju školu - Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Također, oboje su četvrti razred srednje škole proveli u Americi. Kolinda je bila u Novom Meksiku, a Jakov u Kentakiju.

Vjenčali su se 1996. u Bakru u crkvi Svetog Andreja te imaju dvoje djece. Kćerka Katarina rodila se 2001., a sin Luka dvije godine kasnije.

Ubrzo nakon rođenja sina, Kolinda je postala ministrica za evropske integracije, a dvije godine kasnije, kad su 2005. dva ministarstva spojena, obnašala je funkciju ministrice vanjskih poslova i evropskih integracija.

Nakon toga je od 2008. do 2011. bila hrvatska ambasadorica u SAD, a zatim je imenovana pomoćnicom glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju. 2015. je postala predsjednica Republike Hrvatske. Htjela je ponoviti mandat, no na izborima 2020. pobijedio ju je sadašnji predsjednik Zoran Milanović.

Posvetio se djeci i kućanstvu

Jakov je podržao suprugu u karijernom usponu, a sam se posvetio djeci i kućanstvu. Svima je poznata i popularna poruka: "Jakove, izdrži!" koja se svojedobno skandirala i na utakmicama.

- Jakov je izdržao, i još će - poručila je jednom prilikom Kolinda koja nikad nije skrivala da joj je suprug veliki oslonac.

Iako se Jakov prije Kolinde učlanio u HDZ, o politici nije gotovo nikad javno govorio, a Kolinda je to istakla u jednom intervjuu.

- Njegova uloga bila je isključivo protokolarna. On je to jako dobro odrađivao. Dolazio je na Pantovčak jedino kad je imao protokolarne obaveze. Jakov spada među supružnike koji se nikada nisu miješali u posao. Nikada nije pokušavao ni kadrovirati, ni politizirati. Ni komentirati. Bio je uljudan, ljubazan, kulturan i komunikativan domaćin. A isto je tako bio uljudan i ljubazan kad je i mene pratio na onim putovanjima gdje je bio pozvan. Uvijek se jako dobro snalazio u uglavnom ženskom svijetu supružnika. Tako je bilo i dok sam bila ambasadorica u Vašingtonu - rekla je svojevremeno za Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.