ODLAZAK LEGENDE

Ko je bila legendarna Tina Tarner, "kraljica rokenrola"

Časopis "Rolling Stone" stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena

Tina Tarner. Društvene mreže

24.5.2023

Tina Tarner (Turner), legendarna američka pjevačica umrla je u 84. godini. Njen potparol je rekao: 

- Tina Tarner, "kraljica rokenrola", umrla je danas u 84. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu kod Ciriha, u Švicarskoj.

- S njenim odlaskom svijet gubi muzičku legendu i uzor - dodao je. Za bliske prijatelje i porodicu bit će održana privatna sahrana.

Tina Turner, rođena kao Anna Mae Bullock u Teneseju 26. novembra 1939., bila je američka je soul, R&B, dance, disco, pop, rok pjevačica, glumica, plesačica i tekstospisateljica. Nosila je titulu "kraljice rock and rolla". Nagrađena je s osam Gremija nagrada, a časopis "Rolling Stone" stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena.

Tina je dobila i svoje mjesto u "Rock and Roll Hall of Fame" muzeju, Klevelandu. Dobitnica je Gremija "Hall of Fame Award" nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rok izvođačica svih vremena. 

Njeni najveći hitovi su "What's Love Got To Do With It", "Private Dancer" i "The Best". Prodala je više od 180 miliona albuma.

Tarner je također glumila u filmovima "Tommy" (1975), "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985) i "Last Action Hero" (1993). Godine 1993. objavljen je biografski film "What's Love Got to Do with It" , adaptiran prema njenoj autobiografiji "JI, Tina: My Life Story".

Godine 2009. se povukla nakon što je završila svoju turneju "Tina!: 50th Anniversary Tour", koja je 15. turneja s najvećom zaradom 2000-ih. Godine 2018. postala je tema jukebox mjuzikla "Tina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.