RANIJE ODLOŽENA

Britanski kralj Čarls III ove sedmice u posjeti Francuskoj

Trodnevno putovanje 74-godišnjeg britanskog šefa države u Pariz i Bordo sa suprugom kraljicom Kamilom počinje u srijedu

Kralj Čarls i kraljica Kamila. Fena

FENA

18.9.2023

Kralj Čarls III (Charles) ove sedmice će konačno uspjeti da pređe Lamanš iz Britanije u Francusku, šest mjeseci nakon što su neredi i štrajkovi primorali odlaganje njegove prve državne posjete kao kralja u posljednjem trenutku, javlja Reuters.

Trodnevno putovanje 74-godišnjeg britanskog šefa države u Pariz i Bordo sa suprugom kraljicom Kamilom (Camilla, 76) počinje u srijedu, a plan puta je uglavnom nepromijenjen od marta.

Posjeta uključuje svečane događaje sa predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), čije su nepopularne penzione reforme izazvale građanske nemire ranije ove godine, kao i neformalnije sastanke s javnošću.

Kraljevski par, Mkcron i njegova supruga Brigit, bit će službeno dočekani kod Trijumfalne kapije i položiti vijence sjećanja prije povorke niz široku aveniju Champs-Elysees.

Francuski lider i prva dama ugostit će Čarlsa i Kamilu na državnom banketu u Versaillesu, palati zapadno od Pariza koja je sinonim za francuske kraljevske porodice - i krvavu republikansku revoluciju 1789.

Među ostalim istaknutim stvarima je i obraćanje Čarlsa - vjerovatno na francuskom - poslanicima u Senatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.