DRUŠTVENE MREŽE

Instagram na fotošopiranu fotografiju Kejt Midlton stavio upozorenje

Neovisnom provjerom tačnosti podataka utvrđeno je da je fotografija ili slika uređena tako da bi mogla zavarati ljude, stoji u objašnjenju

Stavili su natpis da je riječ o "izmijenjenoj fotografiji". Instagram

E. Ag.

15.3.2024

Instagram se ograđuje od fotošopirane fotografije koju je objavila Kejt Midlton (Kate Middleton).

Stavili su natpis da je riječ o "izmijenjenoj fotografiji".

- Istu izmijenjenu fotografiju su u drugoj objavi pregledale neovisne organizacije za provjeru tačnosti podataka. Sadržaj se može malo razlikovati. Neovisnom provjerom tačnosti podataka utvrđeno je da je fotografija ili slika uređena tako da bi mogla zavarati ljude, ali ne zato što je prikazana izvan konteksta - stoji u objašnjenju, piše Index.hr.

Mnogima je ovaj natpis zasmetao.

- „Zašto ne stave 'izmijenjena fotografija' na svaku fotografiju Kardašijanki?", "Zar nisu fotografije većine influensera uređene na neki način? Kako licemjerno i tužno", "Stavite taj natpis na svaku fotografiju Kim Kardašijan" - neki su od komentara.

Podigla se velika bura. Instagram

Prije pet dana Kejt Midletn objavila je fotografiju sa svojom djecom kako bi svim majkama u Velikoj Britaniji poželjela sretan Majčin dan. U opisu fotografije stoji da ju je ove godine uslikao njen suprug, princ Vilijam (William).

Ubrzo su fanovi kraljevske porodice zaključili da je slika uređena u fotošopu i pronađena je hrpa grešaka. Svjetske medijske agencije Associated Press (AP), Reuters, Getty Images i Agence France-Presse (AFP) objavile su obavijest da tu fotografiju više ne koriste i povukle su je, a kao razlog su naveli zabrinutost da je fotografijom "manipulirano".

Kejt se potom izvinila.

- Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentiram s editiranjem. Želim se izviniti zbog ikakve zabune koju je izazvala porodična fotografija koju smo jučer podijelili. Nadam se da su svi koji slave imali sretan Majčin dan - stoji u poruci koju je objavila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.