ŽELE POTAĆI ZANIMANJE

Japanska carska porodica otvorila profil na Instagramu: Ljudi mislili da je šala

Prvih 19 objava su službene fotografije i videozapisi cara Naruhita i carice Masako s nedavnih javnih nastupa

Japanska porodica na Instagramu. Instagram

M. Z.

1.4.2024

Japanska carska porodica od danas je na Instagramu, ali nije vjerovatno da će se na službenom profilu naći mjesta za selfije. Prvih 19 objava su službene fotografije i videozapisi cara Naruhita i carice Masako s nedavnih javnih nastupa. Uprkos tome, više od 160.000 korisnika prati profil Imperial Household Agency (IHA), odnosno kunaicho_jp, koji je otvoren prije sedam dana, ali je postavljen kao privatan do danas.


S dolaskom na društvene mreže institucija se nada da će potaknuti zanimanje među mlađim generacijama o radu carske porodice, potvrdio je portparol IHA-e za AFP. No objave sadrže samo strogo činjenične opise o caru, od susreta sa stranim dostojanstvenicima do divljenja bonsaiju, uz moderirane komentare.

Profil kunaicho_jp ne prati nijednog drugog korisnika i nije se još upuštao u objavljivanje storyja. "IHA je na Instagramu! Mislio sam da je prvoaprilska šala!" napisao je korisnik X-a u reakciji na profil. "Kad sam čuo da je IHA otvorio profil na Instagramu, odmah sam ga provjerio. Ali, naravno, car ne bi objavio 'današnji ručak (emoji srca)' ili nešto slično", napisao je drugi korisnik.


Neki korisnici našalili su se da je dobro što su odabrali "civiliziraniji" Instagram umjesto X-a, nekadašnjeg Twittera, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.