NAJLJEPŠA TOP-LISTA

Ovo su seks-simboli bivše Jugoslavije: Trasirale put provokativnim stilom

Dijana Bećirević i danas izvrsno izgleda. Agencije

S.K. / Avaz.ba

13.8.2019

Bivša Jugoslavija imala je brojne muzičke i glumačke zvijezde, a mnoge od njih i danas pamtimo kao seks-simbole.

Izdvajali su se po prirodnoj ljepoti, u to vrijeme plastična hirurgija nije bila popularna.

Mnoge glumice i pjevačice u to su vrijeme trasirale put provokativnim stilom, koji je u poređenju s ovim što danas vlada estradom - vrlo čedan.

Begović: Nezaboravna i rano preminula glumica. Arhiv

Ena Begović  - Zagrebačka pozorišna i filmska glumica, karijeru je počela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika". Uskoro debitira u TV filmu "Ivan Goran Kovačić", a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu "Pad Italije" 1981. godine. Upravo je taj film prekrasnoj glumici donio status kultnog seks-simbola, a kasnije je do tragične smrti nanizala velik broj kazališnih uspješnica.   

Sasso: Imala i titulu najljepše. Arhiv

Ana Sasso  - Bivša misica Jugoslavije iz 1982. i zgodna Splićanka bila je seks-simbol cijele jedne generacije, ponajprije zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok ''Pipi'', u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu te skakutala u moru noseći samo bijelu majicu koja joj je otkrivala grudi.


Mančić: Nekadašnja loto djevojka bila je jedna od najpoželjnijih žena. Arhiv

Suzana Mančić - Iako je karijeru započela kao pjevačica te se kasnije okušala kao TV voditeljica, Suzana Mančić zauvijek će ostati poznata kao seksi loto djevojka koja je odlično unovčila svoj izgled - raznim golišavim editorijalima za ''Playboy'' i druge magazine.


Mira Furlan. Arhiv

Mira Furlan  - Lijepa Zagrepčanka na početku je karijere radila u Hrvatskom narodnom kazalištu, da bi vrlo brzo bio zamijećen njen televizijski potencijal te je 80-ih postala jedna od vodećih jugoslavenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u ''Kiklopu'', ''U raljama života'', ''Za sreću je potrebno troje'' te ''Lepoti poroka''. Jedna je od rijetkih glumica s ovih prostora koje su ostvarile i zapaženu holivudsku karijeru - u serijalu ''Lost'' i ''Babilon 5''.

Perazić: Hitovi po kojima je i danas prepoznaju. Arhiv

Marina Perazić - Bila je seks-simbol pop scene osamdesetih, diplomirala je građevinarstvo, a pjesme koje je pjevala kao članica grupe ''Denis & Denis'' rado se slušaju i danas. Nakon 1988. i odlaska u SAD, Marina Perazić je, kako bi preživjela, počela raditi kao dadilja, slastičarka te blagajnica.

Bećirević: Od Tuzle do holivudske elite. Arhiv

Dijana Bećirević  – Jedan od najvećih seks-simbola bivše Jugoslavije, djevojka sa Startove duplerice u osamdesetim godinama, rođena je u Tuzli, a u međuvremenu je promijenila brojne adrese i zanimanja. Danas živi u Los Anđelesu, gdje se preselila iz Rima, a bila je manekenka i glumica, diplomirala na tri fakulteta, bila u vezama s vozačem Formule, rokerima (Rod Stjuart) i glumcima (Al Paćino). 

Lepa Brena: Najpoželjnija žena među mnogim generacijama. Arhiv

Lepa Brena - Iako su njene pjesme bile poskočice koje su najviše zabavljale djecu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks-simbol ovih prostora. Osim toga, uz pjevačku je ostvarila i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom otvarajući brojne produkcije, zastupništva...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.