LJEPOTICA

Imana Sokolović, zanosna studentica medicine zablistala u narodnoj nošnji

Na prestižnom takmičenju u Kuala Lumpuru ostvarila zapažen rezultat

Imana Sokolović: S ponosom predstavljala BiH. Instagram

Piše: J. A. / Avaz.ba

26.11.2019

Imana Sokolović studentica je pete godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a nedavno je u Kuala Lumpuru predstavljala Bosnu i Hercegovinu na izboru "Miss Tourism International 2019.". Imanu je na ovo prestižno takmičenje izabrala agencija "IEVE Models" sa sjedištem u Londonu i njihova vlasnica Aleksandra Kokotović koja ima licencu za ovaj izbor. Imana se manekenstvom se bavi već tri godine u agenciji Džejle Glavović, "Swan Model Management".

- Već u srednjoj školi se primjetilo da imam visinu i bila sam izrasla dosta. Zamišljala sam se na tim modnim pistama, foto šutinzima. Roditelji su me u tome svemu podržavali. Trenutno sam visoka 180 centimetara što je za svjetske standarde, jako dobra visina - kaže Imana Sokolović.

Takmičenje u Kuala Lumpuru za nju je bilo jedno od najljepših iskustava do sada.

- Malezija me je zaista očarala. To je jedna prelijepa država u Aziji, koja ima prirodu i vrijeme koje je idealno. Također ima i plaže i jednu specifičnu hranu, koju ja volim i naporno sam radila - priča nam bh. manekenka, koja uživa u putovanjima.

Na prestižnom izboru u prijestolnici Malezije ova atraktivna studentica medicine ostvarila je zapažen rezultat.

- Sve djevojke bile su spremne i takmičenje je zahtjevalo svakodnevne promocije, fotografiranja, intervjui na kojima smo mi predstavljali svoju državu i sebe. Sa narodnom nošnjom ušla sam u Top 10 djevojaka, što je prvi put da je predstavnica BiH u Top 10. Dobila sam jako puno pohvala za narodnu nošnju - kazala nam je naša sagovornica.

Ova vrsta izbora specifična jer se promoviraju tradicionalne vrijednosti države iz koje se dolazi, a domaćini su bili oduševljeni načinom na koji je Imana prezentirala ljepote BiH.

- Na aerodromu smo se fotografirali s našom zastavom, a zatim smo govorili o svojoj državi, turizmu i kako bi mi povezali turizam Melezije i BiH. Malezija je isto tako raznolika država, gdje pored Malezijaca koji su većina žive i Kinezi i Indijci, što je slučaj i u BIH gdje imamo raznih nacionalnosti. Pričala sam im o našoj hrani, svoj prelijepoj prirodi, a kada u narodnoj nošnji izlazila na stejdž u pozadini je bila fotografija Starog mosta u Mostaru. Baš sam sa ponosom predstavljala svoju državu i bilo mi je prelijepo - riječi su ove predivne djevojke.

Ističe da ljepota ipak nije presudan faktor za uspjeh na modnoj pisti.

- Ta ljepota je više varijabilna. To sve zavisi od države u kojoj se nalazite i promocije. U Londonu je trenutno zastupljen "Tomboy look", zatim prirodni "look" . Ono što je standard u modelingu je visina i to manekenke u većim centrima moraju imati. One moraju trenirati i posvetiti se svom zdravlju i tijelu da bi imale savršen izgled - dodaje bh. manekenka.

Smatra da se modeling u BiH može još više razviti.

- Imamo dosta tih revija i promocija, ali treba se još više ulagati da bi to došlo na neki svjetski nivo. Imamo jako puno potencijala, jer naše manekenke baš dobro uspijevaju vani kada odu. Može se ovdje dosta lijepih stvarih razviti kao što je Sarajevo Film Festival koji je uljepšao tu filmsku industriju u BiH, možda nama tako nešto još fali i u modelingu - mišljenja je naša sagovornica.  

Otkrila nam je i tajnu vitke linije.

- Pazim da jedem što zdravije, ali nemam nekih ograničenja kada je slatko u pitanju. Svakodnevno vježbanje od sat vremena je veoma bitan faktor i s medicinske strane drži tu vitku linju - kaže zanosna studentica .

Imana za sada uspješno usklađuje sve obaveze, a priroritet joj je medicina.

- Imala sam pauzu u modelingu kada sam se samo fokusirala na fakultet. Sada kako sam ušla na klinički dio, opuštenije je s ispitima i uspijevam naći balans. Najviše se vidim u medicini i to mi je prva ljubav - zaključuje Imana Sokolović.

View this post on Instagram

💫💫

A post shared by Imana Sokolovic (@imana.sokolovic) on

View this post on Instagram

Beauty is in the eye of the beholder⭐️

A post shared by Imana Sokolovic (@imana.sokolovic) on

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.