PRIVUKLA PAŽNJU

Uvijek ističe da je Hercegovka: 12 stvari koje niste znali o doktorici Kisić-Tepavčević, a jedna će vas posebno iznenaditi

D. H.

Darija Kisić Tepavčević

Foto: Ilustracija


Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorica Darija Kisić Tepavčević nije bila mnogo poznata javnosti, prije nego što je postala član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Na to je uticalo i njeno vaspitanje od strane roditelja koji su akademski građani, što je manje poznato u javnosti. Iako doktoricu viđamo gotovo svakodnevno, ovo je 12 činjenica o njoj koje su malo poznate.

1. Omiljeno jelo raštan sa suhim mesom

Doktorka Darija izjavila je da najviše voli da jede poznato hercegovačko jelo raštan sa suhim mesom. Ipak, priznala je da ga ne sprema sama već je majstora za to njen otac.

2. Kosa joj je zaštitni znak, a kad je bila mala šišali je na kratko

Kada se doktorka Kisić pojavila u javnosgti, jedna od glavnih tema i predmeta divljenja bila je njena kosa. Ali, ona je priznala da kada je bila mala njeni roditelji nisu znali šta će sa tolikom kosom, pa su morali da je šišaju na kratko.

 

3. Rodbinske veze sa ministarivom Kuburović 

Doktorka ima tri godine mlađeg brata Bojana, koji je oženjen ministarkom pravde Nelom Kuburović.

4. Ona se ugledala na mamu, brat izabrao tatino zanimanje

Roditelji doktorice Darije su akademski građani, a njen uzor je, očigledno, bila majka Vesna koja je pedijatar. Dok se ona ugledala na mamu, brat Bojan je izabrao zanimanje oca Bogdana, pa je završio elektrotehnički fakultet.

5. Uvijek ističe da je Hercegovka

Iako je rođena u Sarajevu, Darija Kisić Tepavčević uvijek ističe da je “100 posto Hercegovka”. Kisići potiču iz mjesta Baljci, kraj Bileće a porodica njena majke Pašić je iz Hercegovine.

6. Bila je đak generacije i odličan student

Osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu završila je kao đak generacije da bi Medicinski fakultet u Beogradu završila sa prosjekom 9,60. Već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija, nakon čega je to izabrala za svoj životni poziv.

7. Predstavljala Evropu u Americi

Manje je poznato da je doktorica Kisić Tepavčević 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.

8. Napisala više od 100 naučnih radova

Osim što je izrazito lijepa, doktorica Kisić Tepavčević je i veoma veliki stručnjak u oblasti kojom se bavi. To je dokazala i sa više od 100 naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

9. Bavila se klizanjem, talentovana za crtanje

Doktorica Kisić Tepavčević se dugo bavila umjetničkim klizanjem, a jako je talentovana za crtanje. Što se tiče književnosti, jako voli Mešu Selimovića, Ivu Andrića i Momu Kapora.

10. U srednjoj školi dvije godine bila razdvojena od roditelja 

Doktorica Darija je sa 17 godina bila razdvojena od roditelja zbog rata, a sa bratom se preselila u Bileću kod očevih roditelja. Njeni su ostali u Sarajevu, a kako je pričala dešavalo se da se danima čak i ne čuju. Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu.

11. Jedino se ovaj komad neba na svijetu zove Srbija

Doktorica Kisić je u jednom intervjuu objasnila zbog čega njena porodica nikada nije otišla u inostranstvo, već su odlučili da ostanu u Srbiji. Njen otac je tada rekao: "Jedino se ovaj komad neba na svijetu zove Srbija. A mi smo Srbi". Te riječi zauvijek su joj se urezale u sjećanje.

12. Voljela bi da krene u teretanu, ali joj se ne da

Uprkos svom izgledu, Darija Kisić Tepavčević jednom je izjavila da bi voljela da redovno vježba i ide u teretanu, ali da to ne uspijeva zbog brojnih obaveza. Tada je naglasila da je jedna od žena koja "svakog ponedjeljka to planiraju", ali da "ovog i nekoliko sljedećih" neće uspjeti u toj namjeri.

Više o temi Darija Kisić Tepavčević

BURNE REAKCIJE
Novinar odbrusio doktorici Kisić Tepavčević
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na