PRAVNICA NA PISTI

Manekenka Vanesa Žižo na listama najljepših žena u BiH: Nikada sebi ne postavljam granice

Posebna želja mi je da prošetam pistom za italijansku modnu kuću “Versace”

Piše: A. Hodžić

5.12.2021

Zizo: Porodica mi je na prvom mjestu. Agencije

Manekenka Vanesa Žižo često se nalazi na listama najljepših žena u Bosni i Hercegovini. Ova ljepotica iz Tešnja do sada je najviše radila kao model u Turskoj, a brojni modni angažmani nisu utjecali na njen studij Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Zizo je za “Avaz” ispričala kako je ušla u svijet modelinga te s kojim izazovima se suočila na tom putu.

Prave vrijednosti

- Kada nemam poslovne obaveze, najviše vremena provodim u rodnom gradu, jer kao što znamo zbog situacije s koronavirusom na većini fakulteta nastava se odvija online.

Za sebe mogu reći da sam neko ko je pozitivan i istrajan u svojim odlukama, nikada sebi ne postavljam granice i smatram da ne treba da ih imamo nego da uvijek idemo naprijed, učimo na svojim greškama i sačuvamo vjeru u teškim danima. Ono što ne volim je nekultura i primitivizam koji je u našoj državi, nažalost, veoma čest. Cijenim prave vrijednosti u životu, vrijeme me je naučilo sta su prioriteti, a porodica, ljubav i pravi prijatelji su uvijek na prvom mjestu.

Zizo: Biti model ne znači biti samo lijepa. Agencije

Kako ste ušli u svijet modelinga?

- Uvijek sam bila znatiželjno dijete, spremno da istražuje i okuša sreću na različitim poljima. Redovno sam pratila kako naše tako i svjetske modele na društvenim mrežama, ali moja karijera je počela neplanirano. Preko internet stranice sam se prijavila na kasting za modele koji će raditi revije na “Fashion Weeku” u Sarajevu te ubrzo dobila poziv za isti.

Postoji li neki brend za koji biste posebno voljeli raditi?

- Lično više volim da radim revije, a posebna želja mi je da prošetam pistom za italijansku modnu kuću “Versace”.

Vanjski izgled

Mnoge djevojke sanjaju svjetla reflektora a taj posao nije uvijek ružičast. Šta savjetujete djevojčicama koliko da budu oprezne?

- Moje mišljenje je da je najvažnije da ostanemo svoji gdje god bili, da čuvamo svoje dostojanstvo. Lično nisam nikada imala neprijatne situacije u ovom poslu. Morate da obratite pažnju na to sa kakvim ljudima radite i da budete spremni na mnoga odricanja, na rad u teškim uvjetima kao i na situacije u kojima ćete biti odbijeni i nećete dobiti posao koji želite, morate znati da ne možete svakom da se sviđate i naučiti da prihvatite poraz kao i pobjedu. Biti model ne znači samo biti lijepa.

Koliko je ljepota danas teret, a koliko donosi olakšice?

- Uglavnom kada kažemo ljepota mislimo samo na vanjski izgled. Smatram da to nije dovoljno i da ljepota zavisi od više segmenata. Nažalost, živimo u lažnom svijetu u kojem je potrebno da naučimo da se nosimo s predrasudama i naučimo da prihvatimo kritike te nastavimo ići za svojim ciljevima. Najvažniji je rad na sebi, smatram da je ljepota teret samo tamo gdje fali samopouzdanja. Zdrav um, unutrašnji mir i harizma se mogu vidjeti na našem licu, to je ono što lijepu djevojku čini još ljepšom.

Istanbul kao drugi dom

Sudeći prema Instagramu, veoma često putujete. Koja Vas je destinacija ostavila bez daha?

- Istina je da sam posjetila mnoge države, što je jedna od čari ovoga posla, ali Istanbul je grad u koji se uvijek rado vraćam. Moj prvi inozemni angažman bio je u Istanbulu gdje sam živjela i radila mjesecima, I mogu slobodno reći da se tamo osjećam kao kod kuće. Od ostalih bih izdvojila putovanje u Dubai koji me je oduševio, elegantan i graciozan grad s mnogo turističkih atrakcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.