USPJESI

Kad prelijepa Brankica obuče kimono, protivnici odmah padaju

Osim 20 titula prvaka države, ona je i vice prvak Evrope u juniorskoj kategoriji, treća na Mediteranu i trostruki prvak Balkana

A. Č. / Telegraf

23.5.2022

Negovanović: Karateom se bavim od 2010. godine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Kada uspješne ljude pitate za recept, oni će uvijek kazati da je to naporan rad. Sličan odgovor daje i Brankica Negovanović (19), karatistkinja KK Šampioni iz Banje Koviljače, ali bi se reklo da je ona, i osim nevjerovatne upornosti i rada, za ovaj sport jednostavno rođena.

Kad prelijepa Brankica obuče kimono, njeni protivnici padaju. Tome u prilog već dovoljno govori i činjenica da ova srednjoškolka ima više titula prvaka države nego godina - čak 20.

Nedavno je proglašena i pobjednicom Kupa Srbije u konkurenciji do 55 kilograma. Do te titule došla je na takmičenju koje je u Novom Bečeju okupilo kadete, juniore i seniore.

- U seniorski tim sam ušla sa 18 godina, u karateu sam od 2010. godine, a od 2014. godine sam u reprezentaciji Srbije - kaže Brankica na početku razgovora za Telegraf.


Na svjetskoj rang listi Svjetske karate federacije je 2021. zauzela prvo mjesto. Telegraf

Osim 20 titula prvaka države, ona je i vice prvak Evrope u juniorskoj kategoriji, treća na Mediteranu i trostruki prvak Balkana. 

Na svjetskoj rang listi Svjetske karate federacije je 2021. zauzela prvo mjesto. A na njenim slikama može se vidjeti i kada je, još kao dijete, osvajala istovremeno više medalja, pa tako na jednoj fotografiji iz 2014. jedva uspijeva da drži četiri pehara u svojim malim ručicama.

Negovanović: Ne izlazim uopće. Telegraf

Dok se sprema da uskoro krene na evropsko prvenstvo za seniore u Turskoj, Brankica priča kako izgleda biti najbolja karatistkinja u zemlji.

- Živim u karate porodici. Moja sestra je također reprezentativka Srbije, a otac mi je trener i drži karate klub. Karate je za mene više od sporta. Bez pretjerivanja mogu reći - karate je moj život - priča nam Brankica puna ljubavi prema ovom sportu.

Nije joj žao ni što se odrekla stvari u kojima njeni vršnjaci uživaju. Zato ne čudi da nema ni momka.

- Ne izlazim uopće. To me ni ne zanima pretjerano. Svaki dan imam po dva treninga i non stop sam na pripremama sa reprezentacijom. Ako hoćete da uspijete i ako imate zacrtan cilj, onda morate da podnesete i žrtve koje vas do tog cilja vode - mudro zaključuje ova lijepa djevojka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.