DODJELA OSKARA

Ko je zablistao, ko se "provalio", a kome je nedostajalo pola haljine

Organizatori su dali do znanja da žele vratiti pretpandemijsko ozračje svečanosti

Delevin: Nakon rehabilitacije zablistala. AP

15.3.2023

Svečana dodjela najprestižnije filmske nagrade Oskar, kao i svake godine, održana je u "Dolby" teatru u Los Anđelesu, i to pod voditeljskom palicom komičara i glumca Džimija Kimela (Jimmy Kimmel). Odlukom da Kimel vodi ovogodišnju dodjelu organizatori su dali do znanja da žele vratiti pretpandemijsko ozračje svečanosti. Ovo je prvi put, nakon 2020., da se Oskar vratio na dobro poznate, utabane staze.

Svila i čipka

Sam prijenos dodjele trajao je gotovo tri i po sata, a voditelj Džimi Kimel, inače poznat po svom humoru, s njim nije pretjerivao, ali se više puta osvrnuo na šamar koji je prošle godine obilježio dodjelu Oskara. Naravno, riječ je o incidentu kada se Vil Smit (Will Smith) popeo na binu tokom prijenosa i komičara Krisa Roka (Chris Rock) ošamario jer se našalio na račun njegove supruge Džejde Pinket-Smit (Jade Pinkett Smith).

"Crveni" tepih (ove godine je bio u boji šampanjca, op.a.) na dodjeli Oskara za mnoge je modni izazov godine. Neke zvijezde su zablistale, a druge su napravile modne gafove.

Prva među onima koje su podbacile bila je glumica i rediteljica Olivija Vajld (Olivia Wilde), koja je došla u „polovini“ haljine u svijetloj boji, i to s crnim grudnjakom ispod.

I glumica Zoi Saldana (Zoe) poprilično je podbacila, mišljenje je modnih kritičara. Za dodjelu je odabrala haljinu modne kuće "Fendi" iz njihove "haute couture" kolekcije za proljeće 2023. godine. Zoi se "stopila" s tepihom i pozadinom u kreaciji nježne nijanse napravljenoj od svile i čipke. Možda bi u nekoj drugoj prilici funkcionirala, ali u vrlo glamuroznom oskarovskom okruženju haljina je vizuelno djelovala poput spavaćice, a ne kreacije za jedan od najvažnijih i najsvečanijih događaja u godini.

Ni kostimografkinja Rut Karter (Ruth Carter) nije se proslavila svojim odabirom, ali njeno izdanje ipak je u sjeni velike pobjede. Naime, Rut je dobila Oskara u kategoriji za najbolju kostimografiju za film "Black Panther: Wakanda zauvijek" i tako postala prva Afroamerikanka s dva osvojena Oskara. Prvi je osvojila 2019. godine u istoj kategoriji, i to za prvi film iz franšize "Black Panther".

Manekenka Advoa Aboa (Adwoa Aboah) došla je u jednostavnoj bijeloj haljini, koja je na grudima imala dva velika cvijeta kale.

Nekoliko dana nakon što je za "Vogue" otkrila sve o rehabilitaciji, Kara Delevin (Cara Delevingne) je zablistala u haljini "Elie Saab Haute Couture", dostojnoj starog Holivuda, prekrivenoj velikom mašnom i naglašenoj "Bulgari" dijamantima.

Uoči svog izvođenja pjesme "Lift Me Up", trudna i nominirana za najbolju originalnu pjesmu, Rijana (Rihanna) se hvalila svojim trudničkim stomakom u "Alaia" kožnoj haljini boje čokolade koju je obukla preko bodija.

Kraljevski je izgledala i Anđela Baset (Angela Bassett) u "Moschinu". Haljina Džeremija Skota (Jeremy Scott) uključivala je drapiranje koje je izgledalo kao ogromna mašna na vrhu dok se tkanina vrtjela oko njenog tijela. Savršeno je bila naglašena zmijskom "Bulgari" ogrlicom.

Aboa - Avaz
Rijana - Avaz
Gaga - Avaz
Vajld - Avaz
Karter - Avaz
+3

Oštro oko

Lejdi Gaga (Lady) je na tepih Oskara 2023. stigla u crnoj haljini s providnim korzetom i siluetom spuštenog struka. Fanovi mode oštrog oka mogli su prepoznati izgled s nedavne "Versace" revije na pisti u Los Anđelesu. Pjevačica je luksuznoj haljini dodala nakit "Tiffani & Co", uključujući blistavu dijamantsku ogrlicu, dijamantsku narukvicu i dijamantske naušnice.

Vini Harlou (Winnie Harlow) je za svoje prvo pojavljivanje na dodjeli Oskara birala jednostavnu, ali upečatljivu "Armani" haljinu, koja je savršeno naglašavala njenu figuru, dok je izbor žute boje bio pun pogodak za njen ten.

Upečatljiva kreacija

Lizli Paterson (Lesley), škotska triatlonka i koautorica scenarija za film „Na Zapadu ništa novo“, na dodjelu je došla u haljini brenda "Kolchagov Barba", iza kojeg stoje dizajneri Svetoslav Kolčagov (Kolchagov) i Emilio Barba.

Haljina asimetričnog kroja sastavljena od jakih nijansi crvene, roze i žute boje bila je jedna od vizuelno najupečatljivijih kreacija koje su se pojavile na 95. dodjeli Oskara, ali sigurno se neće pamtiti kao jedna od najboljih.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.