LJEPOTICA IZ NIKARAGVE

Brojne kontroverze pratile izbor: Proglašena Miss Universe 2023.

Izbor za Miss Universe održan je u El Salvadoru, a takmičilo se 85 kandidatkinja

Proglašenje Miss univerzuma. Instagram

O. T.

20.11.2023

Miss Universe je Šejnis Palasios (Sheynnis Palacios) iz Nikaragve. Ova 23-godišnja ljepotica odrasla je u glavnom gradu Nikaragve i ovo joj nije prvo takmičenje. Naime, pobijedila je i na izboru za Miss Tin Nikaragve 2016. i Miss svijeta Nikaragve 2020.

Također se plasirala među 40 najboljih na izboru za Miss svijeta 2021. Studirala je komunikologiju na Srednjoameričkom univerzitetu u Managui, a također je bila i članica univerzitetskog odbojkaškog tima, prenosi "Harpers Bazar Arabia".

Izbor za Miss Universe održan je u El Salvadoru, a takmičilo se 85 kandidatkinja. Ove godine u finale su dospjele i dvije transrodne kandidatkinje, što se dogodilo prvi put u historiji.

Riječ je o Miss Portugala, stjuardesi po imenu Marina Mačete, i Riki Kole, koja je prva transrodna Miss Holandije. Također, publici se predstavila i Miss Nepala, koja je u historiju ušla kao prva plus-size kandidatkinja.

Organizacija JKN Global Grupa, koja stoji iza izbora, podnijela je zahtjev za bankrot samo nekoliko dana prije finala. Dogodilo se to nedugo nakon brojnih kontroverzi koje su nastale upravo zbog uključivanja transrodnih kandidatkinja.

Tajlandska milionerka i aktivistkinja Ana Jakrajutatip iz JKN Global Grupe kupila je organizaciju koja se bavi organiziranjem izbora za 20 miliona dolara 2022. godine. Međutim, samo godinu kasnije došlo je do prvih finansijskih problema, da bi na kraju proglasili bankrot.

Ipak, uprkos tome, odmah su naglasili da će se izbor održati prema planiranom rasporedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.