MUZIKA

Zamalo poznati: Ovi muzičari su napustili bendove u pogrešno vrijeme

Avaz.ba

11.12.2017

Tajming u muzici je baš kao i u životu – sve. Ako do sada nije, kad-tad će vam se desiti da loše procijenite trenutak i povučete se prerano. To je ono što se desilo sa ovim muzičarima, koji su se našli u dilemi ''ostati ili otići'' neposredno prije nego što su napustili bend ili su izbačeni.


Dejv Mastejn (Metallica)


Dejv Mastejn (Dave Mustaine) je u aprilu 1983. godine izbačen iz grupe Metallica zbog problema sa drogom, a zatim je osnovao veoma uspješan bend Megadeth. Ipak, narednih 30 godina proveo je optužujući bend zbog njegovog izbacivanja. Danas su, ipak, prijatelji. Valjda.


Pol Di'Ano (Iron Maiden)


Ime Brusa Dikinsona (Bruce Dickinson) je tako čvrsto povezano sa grupom Iron Maiden da je teško zamisliti da je neko pjevao prije njega, ali je Pol (Paul Di'Anno) bio čovjek iza mikrofona tokom prva dva albuma. Droga i piće su negativno uticali na njegovu izvedbu, a 1981. godine je isplaćen i izbačen iz benda, koji je brzo nakon toga postao sinonim za metal muziku.


Džejson Everman (Nirvana i Soundgarden)


Ovo je neka vrsta uspjeha: biti izbačen iz dva najveća grandž benda, i to ranih devedesetih, nije jednostavna stvar. Ipak, Džejson Everman (Jason Everman) nema loše riječi za bivše kolege.

- Bio sam spreman da učinim ''naj-nekul'' stvar koju biste mogli da uradite - rekao je on. Na kraju se ispostavilo da se pridružio specijalnim snagama američke vojske.


Pit Best (The Beatles)


Rok arhetip za ''zamalo uspješan'' je Pit Best (Pete Best), originalni bubnjar grupe The Beatles, koji je dogurao čak do 1962. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego što je bend objavio prvi hit ''Love Me Do''. Džordž Martin (George Martin) nije bio impresioniran i želio je drugog bubnjara; ostatak grupe je slegnuo ramenima, Brajan Epstajn (Brian Epstein) mu je uručio otkaz i u bend je došao Ringo.


Džek Ajrons (Red Hot Chili Peppers)


Osnivači grupe Red Hot Chili Peppers, bubnjar Džek Ajrons (Jack Irons) i gitarista Hillel Slovak (Hillel Slovak), zapravo su mislili da je njihov drugi bend What Is This? bolji ulog za budućnost, pa tako nisu baš ostavili srce i dušu za RHCP. Slovak je preminulo od prekomjerne doze heroina 1988. godine, a Ajrons nije mogao podnijeti da bude u bendu nakon toga. Kasnije se bio i član grupe Pearl Jam.


Trejsi Gans (Guns N’ Roses)


Trejsi Gans (Tracii Guns) je formirao Guns N’ Roses 1985. godine, zajedno sa Ekslom Rouzom (Axl Rose), ali pored toga je mrzio da uradi bilo šta.

- Samo sam prestao da idem na probe. Ekls bi me nazvao vrišteći i urlajući - rekao je Trejsi.

Otišao je iz benda otprilike godinu prije nego što je izašao ''Appetite For Destruction''.


Toni Čapmen (The Rolling Stones)



Toni Čapmen (Tony Chapman) je bio blizu, nestvarno blizu slavi, s obzirom na to da je nakratko bio bubnjar legendarnih The Rolling Stones 1962. godine, baš prije njihovog proboja. On je čak doveo Bila Vajmena (Bill Wyman) u bend, ali bubnjar se nije osjećao prijatno zbog sirovog pristupa bluzu, kakav je bend gajio, pa se povukao kako bi na njegovo mjesto došao Čarli Vots (Charlie Watts), koji je bio više orijentiran ka rokenrolu.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.