MUZIKA

Brega o Štuliću: Dolazi mi na koncerte, ali neće da se javi

Avaz.ba

24.12.2017

Legendarni muzičar Džoni Štulić se rijetko oglašava. Tek po neki njegov intervju se pojavio u prethodne dvije decenije. U jednom takvom, u proljeće ove godine, za Novosti, Štulić je pričajući kako on nije roker nego bitnik, govorio o Goranu Bregoviću.

- Nema uopšte dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pjevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada.

Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove ‘vikipedije’ koje pišu smokvari. Prosto uvredljivo. Jedini sam kod nas imao program od svojih pjesama, dok su pola repertoara na koncertu Bijelog dugmeta bile tuđe pjesme, kao ‘Yesterday’ na primjer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama, - rekao je tada Štulić.

To, doduše, nije bilo jedino pominjanje Bregovića i Dugmeta. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, “prije Bregovića i svih ostalih”.

- Pjevao sam ‘Dajanu’ od Pola Enke, ali sa domaćom tekstom ‘O dajana, volim te, skini gaće molim te, da ti vidim…’. Nisam znao šta to znači, ali sam pjevao sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo, - ispričao je Štulić.

Bregović je u intervjuu za današnje izdanje Blica govorio o svom kolegi oponentu.

- To je neobjašnjivo i mislim da je šteta. Šteta, on je bio nešto dobro ovde. Imali smo osjećaj da je Jugoslavija veća zato što je on tu, jer je neke stvari postavio kao kriterijume, - kaže Bregović dodajući da ga nije vidio otkako je otišao u Holandiju.

- Ali kad god imam koncert u Amsterdamu, imam osjećaj da on dođe, ali da se ne javi. Ne znam zašto. A on je jedan od rijetkih ljudi se estrade za koje mi je drago što sam ih sreo. Takvi su na estradi rjetki i žao mi je da ga danas nema, - naveo je Brega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.