MUZIKA

Spektakularna dodjela američkih muzičkih nagrada Gremi: Bruno Mars i Kendrik Lamar dominirali

Avaz.ba

29.1.2018

Dodjela muzičke nagrade Gremi održana je u Njujorku. Po 60. put muzičari su nagrađeni za svoje djelovanje u protekloj godini, a cijeli šou vodio  je komičar Džejms Korden (James Corden).

Šou su ovog puta "ukrali" Bruno Mars i Kendrik Lamar, a osim toga, uzeli su i najviše nagrada. Mars je tako uzeo nagradu za album godine, iako su mnogi smatrali da će ići u ruke Kendrika Lamara. Ujedno, to  je bio trenutak koji je izazvao najviše upitnika iznad glave.

Do kraja dodjele Bruno Mars dominirao je r'n'b žanrom, dok je Lamar dominirao u rap kategorijama. Najboljim novim izvođačem proglašena je Alesija Kara (Cara), postavši tako jedina žena koja je na Gremijima osvojila nešto značajniju nagradu. 

Od ukupno 86 kategorija, žene su slavile u svega njih 17. "Neravnoteža je bila posebno obeshrabrujuća na večer kad se naglašava važnost kampanja #TimesUp i #MeToo" - naglašava BBC.

Najviše je Gremija sinoć osvojio Mars, od kojih i one u tri najvažnije kategorije, dok ga u stopu prati Kendrik Lamar s njih pet. Iako se očekivalo da će i Džej-Zi (Jey-Z) pokupiti neku od nagrada, nije osvojio ništa. Bio je nominiran u osam kategorija. Tokom večeri nastupili su Kiša (Kesha), Lejdi Gaga (Lady), Sam Smith (Sem), Pink, Peti Lupone( Patti LuPOne). 

Ed  Širan (Sheeran) osvojio je dva Gremija, iako se na dodjeli nije niti pojavio. Posthumno nagrade  su dobili Leonard Kohen (Cohen) i Keri Fišer (Carrie Fisher).


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.