MUZIKA

Rajko Dujmić: Pišem antologiju, „Novi fosili“ me više ne zanimaju

Dujmić: Nemam velikih očekivanja

Piše: E. SKENDEROVIĆ

8.2.2018

Rajko Dujmić (63), jedan od osnivača „Novih fosila“, dugo se borio s problemima zbog kojih je najviše trpjela njegova porodica - supruga Snježana i sin Tin, ali i članovi benda, s kojima je nastupao više od četiri decenije. Ružan period sada je, tvrdi nam Dujmić, iza njega te je posljednjih nekoliko mjeseci posvećen isključivo pisanju antologije.

Oproštajna turneja

Pomalo sjetan, povučen i tih, Dujmić je u razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio o tome koliko mu znače nagrade, kako komentira izjave bivše kolegice Sanje Doležal o njegovom odlasku iz benda te otkrio bori li se i dalje s ovisnošću o alkoholu i narkoticima.

- Dobro sam, nekako izdržavam. Posljednje vrijeme okupiran sam antologijom, bit će to svojevrstan skup svega što sam radio u karijeri. Kompilacija sa svima s kojima sam radio, a to je puno ljudi – kazao je Dujmić.

Nakon što su prije tri godine Marinko Kolnago, Vladimir Kočić Zec i Sanja Doležal isključili Dujmića iz „Novih fosila“, tvrdeći da više ne mogu raditi s njim, pjevačica je nedavno izjavila da su to trebali uraditi na taktičniji način. „Fosili“ su te godine održali i oproštajnu turneju bez autora koji ih je proslavio.

Na pitanje kako komentira Sanjinu izjavu da joj je žao što se sve tako odigralo te da je Rajko dao veliko srce grupi, Dujmić je rekao da nema poseban komentar, ali nije ni izrazio zanimanje za “Nove fosile“.

- Svima njima iz benda želim sve najbolje. Ne sjećam se rado tog perioda života, jer je to dio mog života koji sam dao drugima. Međutim, dok god pjesma živi, i taj period mog života će živjeti. Sve loše sam otpustio, pamtim samo dobre stvari – priznaje Dujmić.

Velika očekivanja

Posljednjih trideset godina ovisnost o alkoholu i narkoticima bili su Dujmićev najveći problem. To je danas, tvrdi muzičar, daleko iza njega.

- To su mladenačke priče i plodovi tužnih ljubavi. S godinama čovjek ne uđe u mirniju luku, ali skriveniju sigurno da – kaže muzičar.

Ističe da nije jedan od onih koji je u 2018. godinu ušao s velikim očekivanjima i obećanjima da će nešto promijeniti u životu.

- Neka Bog odluči, kako bude suđeno – na koncu kaže Dujmić.

Nagrade mi puno znače

Jedna od vrijednih nagrada koju je Dujmić dobio jeste i Porin za životno djelo 2013. godine.

- Nagrade mi puno znače, jer ipak su to uspomene na lijepe stvari, a bilo je mnogo takvih nagrada, stotine raznih ploča koje pokazuju da se moj rad cijeni – priznaje Dujmić.

 Supruga Snježana me najviše čini sretnim

- I dalje svoje vrijeme najviše volim provoditi sa svojim psom i dragim prijateljima, to je veliko bogatstvo. To je jedino što vrijedi i najviše me ispunjava u životu, kao i supruga Snježana, koja me najviše čini sretnim – kaže Dujmić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.