MUZIKA

Zuzi Zu ponovo u Sarajevu: Prelijepo je bilo biti bek vokal Zdravku Čoliću, bila su to lijepa vremena

Piše: B. ŠIŠIĆ

11.2.2018

Jedna od najboljih ženskih vokala, poznata Zuzi Zu, nakon kraćeg odsustva iz Sarajeva, ponovo je došla u grad na Miljacki. Ovaj put je to iz privatnih, ali poslovnih razloga.

Naime, Zuzi Zu je došla zbog godišnjice smrti njenog voljenog supruga Mirka, a od čije smrti se nakon godinu dana još nije upotpunosti oporavila, a poslovno je vezano za njenu drugu najveću ljubav - muziku.

Gostovanje na Radio M

Zuzi je gostovala i u programu Radija M, a gdje joj je domaćin bila Nejra Ibrić. Razgovaralo se o muzici nekad i sad, pa se Zuzi Zi podsjetila na vrijeme kada je počinjala karijeru.

- Nekada je u Sarajevu bio samo jedan studio, i to onaj u prostorijama RTV Sarajevo. Teško se dolazilo do njega, a mogli su doći samo oni koji zaista vrijede i znaju da pjevaju. Ipak, i tada je bila potreba veza, ili neki "drugi put" da dođeš do studija. Nije se plaćalo, ali veze su bile potrebne, bez obzira na kvalitet pjevanja. Ja sam kao veoma mlada postala bek vokal poznatim pjevačima, a prvi pored kojeg sam stala na binu i pjevala mu prateće vokale bio je u to vrijeme mega popularni Zdravko Čolić, a onda je uslijedilo Bijelo dugme, pa poslije toga je Mirzino jato - podsjetila se Zuzi Zu na nekadašnja vremena.

Zuzi Zu sa Nejrom Ibrić sa Radija M. Zuzi Zu sa Nejrom Ibrić sa Radija M

Saradnja sa Milićem Vukašinovićem

Na pitanje da li je prvi snimljeni album krajem 80-tih i početkom 90-tih prošlog stoljeća, na kojem se nalazio hit "Bekrija" i " Ja ludujem", morala da plati, Zuzi Zu je odgovorila: 

- Ne, nisam. Autor kompletnog albuma je poznati Milić Vukašinović i on mi je taj album poklonio, odnosno sve pjesme na njemu. Samo sam morala da platim studio. Tada su se sarajevski muzičari međusobno jako mnogo pomagali, svi smo živjeli kao jedna velika porodica. Danas je mladim pjevačima također teško uspjeti, jer i pored tolikih studija za snimanje, potrebno je izdvojiti veliki dio novca samo za snimanje jedne pjesme, a poslije toga i video. Dakle svako vrijeme ima i nosi neka svoja nova pravila.

Zuzi Zu nam je otkrila da uskoro želi da snimi još jednu novu pjesmu, ali još ne želi o tome da priča, dodavši da će je, najvjerovatnije, snimati u Beogradu.


U razgovoru s našim saradnikom Batom Šišićem. U razgovoru s našim saradnikom Batom Šišićem

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.