AMUS

Zdravku Čoliću nagrada "Kemal Monteno"

E. S.

28.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Foto: F. Fočo


Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) u sarajevskom Domu mladih večeras je dodijelila svoje godišnje nagrade.

- Svečana dodjela održana je kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije BiH, ljudima čiji rad i djelovanje uveseljavaju čitave generacije - poručili su iz AMUS-a.

Tako je nagradu „Kemal Monteno“, za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike, dobio legendarni Zdravko Čolić, koji nije prisustvovao ceremoniji, jer se zbog poslovnih obaveza nalazi u inozemstvu.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjednik Skupštine AMUS-a Dino Merlin, koji je ukazao na to da je AMUS okupio na jednom mjestu umjetnike, autore, kao i stvaraoce iz BiH.

- Postoji izjava koja kaže da je lako osvojiti svijet, ali je teško učiniti prvi korak. Mi AMUS-u imao važan i težak zadatak, a to je da sustignemo sve one koji su vrijedno radili na zaštiti autorskih prava i sigurni smo da ćemo u tome uspjeti. Na ovom putu važno je ne biti sam. Zato pozivam sve vas da zajedno radimo na jačanju AMUS-a - kazao je Merlin.

Zdravko Čolić javio se videolinkom i zahvalio za nagradu.

- Hvala dragi prijatelji za nagradu. Lijepo je što se čuva uspomena na Kemu, koji je bio moj veliki prijatelj. Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem još jednom - kazao je popularni Čola.

Posthumno, nagrada za životno djelo dodijeljena je doajenu bosanske sevdalinke i osnivaču Instituta sevdaha Omeru Pobriću, kao i Vehidu Guniću „Fra Grga Martić“ za promociju muzike naroda u BiH. Priznanje za životno djelo pripalo je i grupi "Indexi", a nagradu je primio Ismet Nuno Arnautalić.

Među laureatima su i Sinan Alimanović, koji je dobio priznanje „Slobodan Bodo Kovačević“ za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike te Sassja, dobitnica nagrade „Dražen Ričl“ za najboljeg mladog autora.

Priznanje „Avdo Smajlović“, za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike, dobio je Ališer Sijarić, dok je nagrada „Vlado Milošević“, za muzičku publicistiku i muzikologiju, pripala Miloradu Kenjaloviću. Dobitnica nagrade „Oskar Danon“, za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH, je Lejla Trnčić, a priznanje „Ismet Alajbegović Šerbo“, za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike, pripalo je Damiru Imamoviću.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali Armin Šaković, Neno Murić, Dino Šukalo, Mahir Beathouse, Nazif Gljiva, Božo Vrećo, Elvis J. Kurtović...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.