RAZGOVOR

Jasenko Houra: Izgubili smo osnovne postulate življenja

Piše: E. BAKIĆ

5.4.2018

Tri legendarna benda, „Prljavo kazalište“, „Crvena jabuka“ i „Zabranjeno pušenje“, nastupit će zajedno 14. aprila u Minhenu.

Na bogatom repertoaru naći će se za svakog ponešto, od „Moj bijeli labude“, „Mi plešemo“, „Ako tražiš nekoga“, „Karabaja“, „Bos ili hadžija“, „Nekako s proljeća“, „Dirlija“...

Frontmena „Prljavaca“ Jasenka Houru naš poziv je zatekao u studiju, gdje se s članovima benda pripremao za probu. Za „Dnevni avaz“ govorio je, osim o nastupu, i o 40 godina karijere, turneji koju pripremaju, publici, društvenoj situaciji...

Naša generacija

- Ljudi vole kada se na jednom mjestu okupe tako tri značajna benda - rekao nam je Houra. 

 Koje generacije vas slušaju u inozemstvu?

- Spektar naše publike je širok, od 15 godina pa do naše generacije. S naših su prostora, a struktura se, svakako, promijenila. Onda, kako je aktuelan ovaj trend odlaska s Balkana, kada pjevamo u inozemstvu, sve više je domaće publike koja nas sluša.

Bend u vojsci

 Kako teku pripreme za 31. maj, kada ćete u Zagrebu obilježiti 40 godina karijere?

- Možda bi bila i veća euforija zbog tog koncerta da nije drugih obaveza kojima smo okupirani. Krajem aprila idemo u Ameriku na turneju, onda se vraćamo u Njemačku, a nakon toga nam ostaje 10 dana da pripremimo taj spektakl. Vjerujem da će sve proći u najboljem redu.

Kakav je bio put „Prljavog kazališta“?

- Uvijek bude lijepih, ali i loših trenutaka. Za „Kazalište“ je bio najteži trenutak kada je praktično većina benda otišla u vojsku pa sam ja ostao sam i godinu i po čekao ih da se vrate. Tako da su uvijek postojale te neke turbulencije u bendu, ali smo ih rješavali i nastavljali gaziti naprijed. Sjećam se svirki na 38 stepeni Celzijevih, kada smo popili više vode nego što smo mogli u životu zamisliti.

 A umorite li se od silnih putovanja?

- Naravno, ali svaki umor zaboravljam navečer kada izađem pred publiku.

 Osim muzike, pratite li i druge sfere života?

- Niko ne može odrediti krajnji koncept našeg življenja, ali osjeti se da smo izgubili osnovne postulate življenja, poput zajedništva, sreće, dobrote. Nažalost, završio sam političke nauke i tako ispod oka pratim sve što nam se dešava.

Krajem godine u Sarajevu

- Do kraja godine ćemo svirati non–stop, a gdje ćemo dalje i kuda će nas putevi odvesti, to ćemo vidjeti. Znam da poslije Zagreba idemo u Sloveniju, pa London, a pregovaramo o koncertu u Sarajevu, koji bismo vjerovatno trebali održati u decembru ove godine – kaže Houra.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.