ZVIJEZDE

Goran Bare: Zanima me sufizam i "zapadanje u trans", sevdah je moje naslijeđe

Jutarnji list

17.4.2018

Goran Bare, s ponovno izmijenjenim sastavom grupe „Majke“, nedavno je objavio novi CD „Nuspojave“, proglašavajući ga remek-djelom i rok-albumom godine iako je proljeće tek zakucalo na vrata, a potežu se i usporedbe s Dejvidom Bovijem (David Bowie) i njegovom „berlinskom fazom“.

- Ne zanima me materijalno, osim nešto CD-ova. U posljednje vrijeme sam dosta povučen jer mi se više nije toliko išlo među ljude. Ne gledam ni naše TV programe, jer sam skužio da postanem negativan pa psujem, govorim da su nam političari kreteni, ali nikakva korist od toga, samo se iznerviram, a onda me još razvlače po medijima jer sam rekao ovo ili ono. Mario Rašić (basist i producent „Nuspojava“, op. a.) dao mi je jedan stari KORG iz 80-ih pa radije šarafim po tom sintesajzeru, igram se zvukovima i ritmom, i tako su iz toga nastajale pjesme. Gitara mi je postala nezanimljiva jer me stalno vukla u repeticiju onoga što sam ranije radio. Volio bih i da nastupamo rjeđe, no i da ljudi te koncerte duže pamte, a ne da ja pričam i pričam na tim nastupima jer mi je već bilo dosadilo izvoditi pjesme na isti način. A, i meni idu godine pa bolje da prikočim. OK, želim i dalje uzbuđenje, ali na drugi način, a „Nuspojave“ su za mene neki novi početak - govori Bare za „Jutarnji list“ i objašnjava postupak snimanja novog albuma za koji je imao 15-16 pjesama.


Pola ih je, kaže on, bacio iz straha da ih - “poput jedne, o tome kako se Bog obraća Zemljanima i kaže da ih ostavlja jer se u njegovo ime samo tuku među sobom” - nitko neće shvatiti.

- Ta je imala vrlo dug tekst, od biblijskih tema preko Kur’ana do toga da mi sami žrtvujemo jedni druge pozivajući se na Njega, a u pozadini je samo trebao ići mehanički ritam, no neka ostane nešto i za neki novi album. Zato je fotografija na naslovnici kao neka ratna jer je fotograf Zoran Marinović radio i po ratištima. Da, sličim malo na nekog derviša, ali i to je namjerno jer me zanima sufizam i "zapadanje u trans", samo kada ja krenem prema sevdahu, koji je moje naslijeđe, onda je ljudima to bezveze, a kad Robert Plant zapjeva na neku marokansku melodiju, onda je to kul, ali tako je to – izjavio je Bare.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.