DUGOVANJE

Šok za muzičku industriju: ''Gibson'' proglasio bankrot

Agencije

2.5.2018

Svjetski poznati proizvođač gitara "Gibson" proglasio je bankrot nakon dugogodišnje borbe s dugovima.

Riječ je o dugu u visini od 500 miliona dolara, a ova američka kompanija je podnijela zahtjev za stečaj s planom reorganizacije poslovnog modela pod novim vlasnicima.

Kreditori će sada preuzeti kontrolu nad kompanijom koja je osnovana 1902. godine, a sjedište joj je u Nešvilu. Prepoznatljiva je po svojim legendarnim modelima Les Paul i SG i po tome što su na njenim gitarama svirali mnogi poznati muzičari poput Elvisa Prislija (Presley), B.B. Kinga, Slasha, Boba Dilana (Dylana), Erika Kleptona (Eric Clapton), Džordža Herisona (George Harrison), Džimija Pejdža (Jimmy Page)...

Zbog problema s kojima se suočavala, kompaniju ''Gibson'' je prije četiri godine preuzelo "Phillipsovo" odjeljenje za kućne audiouređaje za 135 miliona dolara.

Sada će ova poznata tvornica gitara napustiti taj posao i fokusirati se na druge muzičke instrumente.

U zahtjevu američkom sudu u državi Delaware firma ''Gibson'' je navela kako će se riješiti svog prekookeanskog poslovanja i vratiti izradi gitara i audioopreme.

Zahtjev se odnosi na član 11. (Chapter 11) zakona o bankrotu koji omogućava kompanijama da se organiziraju i vremenom vrate dugove svojim kreditorima.

- Ovaj će proces biti nevidljiv potrošačima koji i dalje mogu biti sigurni da će kompanija ''Gibson'' proizvoditi iznimne proizvode i pružati korisničku podršku - saopćio je izvršni direktor Henri Juszekiewicz, koji je fabriku preuzeo 1986. godine.

Kompanija proizvodi električne gitare u Nešvilu i Memfisu, a akustične u Bozemanu u državi Montana.

"Gibson" prodaje više od 170.000 gitara godišnje u više od 80 zemalja, a u 12 mjeseci do januara 2018. povećao je prodaju ovih instrumenata za deset posto, na vrijednost od 122 miliona dolara.

Kompanija planira izaći iz bankrota 24. septembra, do kada će imati zakonsku zaštitu od potraživanja kreditora. Oni će u međuvremenu dobiti udio u kompaniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.