MUZIKA

Albanci pokorili Eurosong: U finalu su čak tri predstavnika albanskih korijena

Avaz.ba

12.5.2018

Svjetskom muzičkom scenom u posljednje vrijeme žare i pale muzičari albanskih korijena, a tom trendu nije se othrvao ni ovogodišnji Eurosong. U Finalu u Lisabonu, koji će se održati u subotu, muzičari albanskog porijekla nastupit će za čak tri zemlje.

S pjesmom ''Mall'', boje Albanije branit će njihov najpoznatiji roker Eugent Bushpepa. Osim po vokalnim mogućnostima i energičnim nastupima, Bushpepa se u muzičkim vodama istakao i kao vrsni gitarista, a poznat je i kao aktivista za ljudska prava i filantrop.

Bushpepa je i tekstopisac te je jedini autor pjesme ''Mall'', s kojom je izborio nastup u finalu Eurosonga. U tome mu je pomogao Džim Lov (Jim Lowe), Gremijem nagrađeni britanski producent i audioinženjer, koji je pjesmu prilagodio ovom takmičenju. Kladionice mu ne daju velike šanse i od 26 finalista, trenutno se nalazi na 23. mjestu.

Puno bolje izglede od albanskog predstavnika ima njegov sunarodnjak Ermal Meta, koji nastupa za Italiju. U duetu s Fabriziom Morom, Meta će izvesti pjesmu ''Non mi avete fatto niente'', a na kladionicama trenutno drže osmu poziciju.

Meta je rođen u albanskom gradu Fieri, odatle se 1994. godine, kao trinaestogodišnjak, s porodicom seli u talijanski Bari. Nastup na Eurosongu izborio je na Sanremu, na kojemu je ranije sa svojim bendom, kao gitarista, nastupao u kategoriji novih nada. Vlasnik je i MTV evropske muzičke nagrade za najboljeg italijanskog izvođača.

 

U albanskom gradu Fieri, rođena je i Eleni Foureira. Zgodna Eleni će s pjesmom ''Fuego'' u Lisabonu braniti boje Kipra, i sudeći prema kladionicama, ima najviše izgleda pobijediti na ovogodišnjem Eurosongu.

Najveća favoritkinja Eurosonga rođena je kao Entela Fureraj, a zbog nemira u Albaniji, kao osmogodišnjakinja s porodicom seli se u Grčku. Odrasla je Kalitei, nedaleko od Atine, a muzikom se počela baviti u ranoj dobi, svirajući gitaru. Njen prvi samostalni album objavljen 2010. postigao je veliki uspjeh u Grčkoj, a sa sljedeća dva albuma je osvojila i Kipar, čije boje brani u Portugalu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.