AGRESIJA NA BiH Neobična misija završila se uspješno

Priča koju sigurno niste znali: Radnik UN-a prokrijumčario Brusa Dikinsona u ratno Sarajevo

Avaz.ba
07.06.2018 16:07

Brus Dikinson (Bruce Dickinson), frontmen grupe "Iron Maiden", održao je niz koncerata u glavnom gradu BiH za vrijeme agresije na našu državu, a bivši radnik Ujedinjenih naroda otkrio je kako je igrao ključnu ulogu u održavanju koncerta, prenosi portal "Scotsman".  

Trevor Gibson, koji je radio kao pregovarač za vatrogasce UN-a u gradu razorenom ratom, pomogao je Dikinsonu da prođe kroz ratnu zonu u decembru 1994. godine.

- Na početku smo pokušali dobiti "Rolling Stonese", ali su odbili. Zatim smo pitali "Motorhead", koji su prvobitno prihvatili, ali se onda izvukli nekoliko sedmica prije koncerta. Tada smo pozvali urednika hevi metal magazina ''Kerrang'' i pitali ko je dovoljno lud da dođe i odsvira u ratnom Sarajevu. On nam je tada kazao da zovemo Brusa Dikinsona. Frontmen grupe koja je prodala više od 100 miliona primjera albuma širom svijeta je prihvatio i počele su pripreme – kazao je Gibson.

Gibson je objasnio da je, prema planu, Dikinson trebao letjeti od Britanije do Splita na komercijalnom letu, a potom bi ga helikopter UN-a odvezao u Sarajevo, nakon čega bi se ponovo vratio u Split.

Međutim, iako ovo u teoriji zvuči jednostavno, u zaraćenom Sarajevu bio je kompliciran pothvat. Helikopter u kojem su trebali prevesti Dikinsona srušen je dan ranije, što je dovelo do brze promjene plana.

- Ostali smo bez helikoptera, što je značilo da se Brus morao voziti s humanitarnom grupom ''Serious Road Trip", pa smo ga nekako prokrijumčarili – kaže Gibson.

Neobična misija završila se uspješno. 

Dikinson je odsvirao tri koncerta, a u svojoj autobiografiji je napisao: "Svirka je bila ogromna, intenzivna i vjerovatno najveća na svijetu za tadašnje vrijeme i za publiku i za nas. Što svijet nije znao za koncert, nije bilo ni važno. To je promijenilo način na koji gledam život, smrt i druga ljudska bića.''

Priča o koncertima u Bosni prepričana je i u novom dokumentarcu ''Screaming for Me Sarajevo'', koji uključuje i intervjue s Dikinsonom.

NA VRH