MUZIKA

U Banjoj Luci počeo 11. Demofest

M. D.

19.7.2018

Jedanaestu godinu zaredom, Banjaluka postaje prijestonica najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi.

Demofest XI je danas, 19. jula, zvanično otvoren na tvrđavi Kastel i u naredna tri dana će ugostiti 26 bendova iz cijele ex-YU, koji će se boriti za titulu najboljeg od najboljih.

Festival je otvoren u Kamenoj kući tvrđave Kastel projekcijom dokumentarnog filma „Zarobljeno vreme“, koji na Demofest stiže kao dobitnik glavne nagrade stručnog žirija festivala „Dok'n'Ritam“.

Sa vremenske distance, film govori o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji, a u njemu se pojavljuju svima znana imena kao što su Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi proslavljeni muzičari.

U narednim danima, "Kamena kuća" će biti mjesto radnje cjelokupnog dnevnog programa festivala koji, osim projekcija filmova, uključuje i izložbe, promocije te predavanja.

Promocija albuma grupe Jazz Poesy Cabaret „Ne pravdam se, već se ispovijedam“ počinje već u 16.30 sati, a predavanje „Autorsko pravo u muzici“ Nikole Jovanovića sa SAE instituta u Beogradu će uslijediti sat vremena poslije, u 17.30 sati.

Prvo takmičarsko večer otvara 12 bendova, nakon kojih na binu stupaju Dječaci, Magnifico & The Serbian Army Orchestra, kao i Wolfram, trećeplasirani pobjednici Demofesta X.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.