SJEĆANJE

Boris i Oliver: Bili su tako skromni i jedinstveni, a vrhunski glumci i umjetnici

Oliver Dragojević i Boris Dvornik

24sata.hr

31.7.2018

O Splitu je nemoguće govoriti bez da se spomene Oliver Dragojević i Boris Dvornik. Genijalci u svom poslu, prijatelji privatno, a bez obzira na slavu i uspjehe, ostali su normalni ljudi. Osebujni, jedinstveni, vrhunski u muzici i glumi. A tako jednostavni i skromni, to su bili Oliver i Boris. Specifičan smisao za humor još ih je više spajao.

- S Oliverom je uvijek bilo zabavno. Bio je veliki čovjek, pjevač i izrazito duhovit - prisjetila se Dijana Dvornik (73).


Supruga preminulog glumačkog velikana Borisa Dvornika poznavala je Olivera i iznimno cijenila njegov rad. Nije se puno družila s njim, ne poput Borisa, ali trenutke koje se družila s Oliverom zauvijek će pamtiti.

- Moj se Boris više družio s Oliverom, i jedan i drugi bili su zabavni. Pamtim humanitarnu turneju tokom rata. Pjevali su po Njemačkoj, po katoličkim misijama. Uz njih je uvijek bilo veselo, jednostavno su bili takvi ljudi koji su zračili i lakoćom uveseljavali druge - rekla je Dijana.

Već su, zapravo, ušli u legendu kad su 1980. zajednički nastupili na Splitskom festivalu. Pjesma “Nadalina” bila je napisana za Borisa Dvornika. Oliver je uletio tek “naknadno”.

- Jakša Fiamengo mi je donio četiri kitice za A frazu ‘Nadaline’. Meni se svidjela pjesma, samo što je kod njega bila stara i krezuba - prepričavao je Zdenko Runjić kako je došlo do jednog od najslavnijih hrvatskih dueta. Oliver je za pjesmu snimio demo-verziju. Kad je otišao iz studija u kojemu je snimao, pjesma mu nije izlazila iz glave, pa je nazvao Runjića i pitao može li “upasti” u pjesmu.


- Pomislio sam kako je Boris ipak glumac i da ne bi bilo loše spojiti ga s Oliverom. Pjesma u njihovoj kombinaciji zaludila je sve - pričao je Runjić.

Ispisali su splitsku historiju

Boris Dvornik je dobio "Večernjakovu" nagradu "Ruža" za najboljeg glumca 20. stoljeća. Isto je u konkurenciji pjevača dobio Oliver Dragojević. Priznao je nekoliko puta da mu je pjesma ‘Galeb i ja’ promijenila karijeru. Nakon nje se sve promijenilo, a Oliverova karijera strelovito je napredovala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.