NOTE MEDITERANA

Uz „Indexe“ sam odrastao i muzički se oblikovao

Razgovarala: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

5.8.2018

Neno Belan (56), poznati Splićanin s riječkom adresom, i ovo ljeto će imati malo slobodnog vremena i pune ruke posla. Kada je turistička sezona u punom jeku, njega i njegovu muziku svi traže. Za tri mjeseca zakazano je više od trideset nastupa i četiri festivala. Ovaj slavni hitmejker godinama iskrene emocije direktno iz srca pretvara u lijepe ljubavne pjesme. Vlasnik je više od 200 autorskih singlova, koji su, mahom, i evergrini te je jedan od najslušanijih autora u regionu. Na njegovim koncertima prisutne su sve generacije.  

U razgovoru za „Dnevni avaz“, bivši frontmen legendarne grupe „Đavoli“ govorio je o „Indexima“, prvoj zajedničkoj pjesmi sa kćerkom Nikolinom, ljubavi i moru.

Ljubav mi leži

 I ove godine nastupate na koncertima „Indexi i prijatelji“. Šta Vama njihove pjesme predstavljaju?

- Bila mi je čast zapjevati na takvom koncertu, gdje su svirali i preostali, živi članovi „Indexa“. Uz njihovu muziku sam odrastao, muzički se oblikovao. Njihov rad sam uvijek cijenio i smatram ih jednim od najboljih bendova s ovih prostora ikad. Tako da bih samo rekao - ponovilo se!

Čovjek ste koji se pronašao u ljubavnim pjesmama. Izjavili ste da imate 199 ljubavnih pjesama i „Kavannu“. Zašto baš ljubav?

- Pa, jednostavno, zbog činjenice da ta tema leži mom muzičkom i pjesničkom senzibilitetu, a drugo zbog činjenice da je to jedina vječna i neuništiva tema. Dobra ljubavna pjesma je vječna. One druge, one koje se bave socijalno-društvenom tematikom, vrijede samo za određeni period koji je u kontekstu te pjesme.

 Prkos smrti

Kćerka Nikolina naslijedila je od Vas ljubav prema muzici. Jeste li ponosni?

- Naravno da mi je drago, i, evo, nakon što je zapjevala sa mnom prvi put pred širokim auditorijem na mom velikom koncertu na Šalati u Zagrebu, nedavno smo objavili i naš prvi zajednički singl „Ti i ja“. Ja sam autor muzike i teksta, a pjesmu ćemo izvesti i na Festivalu šansone Šibenik. Tekst govori o bezvremenskoj povezanosti dvoje ljudi, snazi takve bliskosti koja je jača od svih životnih oluja, koja nosi sreću i u konačnici prkosi i smrti.

Jedan ste od rijetkih muzičara koji isključivo žive od muzike. Postoji li neki recept?

- Muzički talent u kombinaciji s upornošću, velikim radom, velikim odricanjima, ljubavi prema svom poslu, nešto malo sreće i ono najvažnije - vjerom u sebe.

Nema dosade

Imate li neki poseban ritual prije nastupa?

- Pa i nemam, volim se opustiti u društvu svog benda, ponekad popijemo čašicu vina ili nečega finog za opuštanje. Pričamo neke anegdote da se oraspoložimo, i to je to. Na bini pijemo isključivo vodu.

Na šta ste najponosniji u svojoj karijeri?

- Na činjenicu da sam uspio izrealizirati, dakle ostvariti, vlastiti život na način da mogu živjeti od onoga što radim i neizmjerno volim, a to je muzika. Pri tome, to radim iskreno i srčano, ne blefiram i ne kalkuliram. Kvalitet je ono što me zanima.

Spremate li neki novi mjuzikl?

- Upravo smo u pregovorima oko novog mjuzikla, ali prije nego se potpišu ugovori, ne bih htio ništa otkrivati, da ne bi bilo ono - tresla se gora, rodio se miš.

Više od 30 godina ste na sceni. Šta je kod Vas još aktuelno, osim brojnih nastupa?

- Pa, osim singla s kćerkom, nedavno sam imao i lijepu saradnju s Tončijem Huljićem u njegovoj pjesmi „Žaj mi je“. Napravio sam i kompletnu muziku za pozorišnu dramsku predstavu „Povratak Filipa Latinovicza“, djelo Miroslava Krleže. Obradio sam i međimursku etno-pjesmu „Klinček stoji pod oblokom“ u saradnji sa ženskim etno-zborom „Singrlice“. Uglavnom, vjerujte mi, nije mi dosadno.

Vaš savjet mladim muzičarima?

- Drage moje mlade kolege, da biste se pokušali profesionalno baviti muzikom, trebaju vam talent, ljubav prema poslu i mnogo odricanja.

Još se nisam „bućnuo“

 Živite u zemlji koja ima prelijepo more. Jeste li se „bućnuli“ ove godine?

- Vjerovali ili ne, ali još se nisam stigao „bućnuti“ u more, dijelom zbog toga jer sam dio jula proveo u Zagrebu. Ali, ta će se situacija, nadam se, ubrzo promijeniti.

 Poljske pjesme

Šta je s pjesmama na poljskom jeziku?

- Plan je i dalje tu, naravno, ne da ja pjevam, jer ne znam jezik, nego da neko pjeva moje pjesme na tom jeziku. Napravili smo već osam pjesama, a dvije ćemo poslije ljeta. Tako da imamo materijal za kompletan album, pa ćemo onda vidjeti šta će se dalje događati.

Više nemam želju

Biste li voljeli predstavljati Hrvatsku na Eurosongu?

- Imao sam želju. Dva puta sam nastupio na „Dori“, hrvatskom takmičenju za predstavnika na Eurosongu, ali nisam uspio. Sada više nemam, prepuštam to mlađima, ali bih, eventualno, u nekim okolnostima pristao biti autor muzike.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.