VAN GOGH

Zvonimir Đukić Đule: Ručna ne postoji na našem vozilu budućnosti

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

6.8.2018

Zvonimira Đukića Đuleta, frontmena popularne rok grupe „Van Gogh“, telefonskim pozivom zatekli smo u studiju. Iako su punom parom snimali novi studijski album kojim će, kako nam je kazao Đule, uskoro obradovati fanove, u pauzi između snimanja pronašli su vremena i za razgovor.  

Spremaju se članovi „Van Gogha“ i za put u Sarajevo, gdje će 14. avgusta održati koncert, sada već tradicionalno u klubu „Cinemas“.

 55. rođendan

- Jako volimo legendarni klub „Cinemas“, a sastanak sa sarajevskom publikom uvijek nas raduje. Tu je posebna atmosfera, naročito jer sviramo za vrijeme Sarajevo Film Festivala, što će dodatno biti podstrek i za nas, da se odlično zabavimo. Naš koncert u Sarajevu uvijek je ludilo, svaki put je drugačiji, imamo osjećaj kao da prvi put sviramo – kaže Đule.

 S obzirom na to da smo Vas zatekli u studiju, otkrijte nam šta snimate?

- Šta bi „Van Gogh“ mogao da snima? Pet godina prošlo je od izlaska prošlog albuma, sad snimamo novi studijski album. Spremamo iznenađenje za poštovaoce naše muzike i vjerujem da će im novi album biti po volji. Mislim da je ovo ozbiljan, energičan rokenrol album, s dosta dobrih pjesama koje će se svidjeti publici sigurno.

 Nedavno ste proslavili 55. rođendan. Gode li Vam te godine?

- Kad su mi petice trebale u školi, nikad ih nisam dobijao, a nedavno sam, eto, dobio dvije u istom danu. Mlad si dokle god se osjećaš tako, dok si spreman na nove izazove i dok si spreman da istražuješ, da putuješ i nestaneš, dokle god si u pokretu i ne kažeš sebi: E, sad bih mogao malo da se odmorim i da stanem. Nekako smo stalno na točkovima i novi album koji trenutno snimamo je „dječačkiji“ nego prvi album koji smo izdali 1986. godine, a opet, s druge strane, pun je iskustva i zreo, zreliji nego ijedan prethodni.

Doza hedonizma

 Jeste li Vi zreliji, poželite li u životu nekad povući ručnu i odmoriti se malo?

- Ma ne, nema ručne, vozimo u punoj brzini. Vodimo računa o tome da ne povrijedimo nikoga, ali ručna ne postoji na našem vozilu budućnosti i uvijek smo spremni na nove izazove. Zašto povući ručnu? Infantilni smo na poseban način, a opet s druge strane smo obazrivi, pažljivi, iskustvo nas je naučilo da ne budemo bahati, da budemo pažljivi prema drugim ljudima. Ima tu i jedna doza hedonizma, u kojem uživamo, u toj neumjerenosti i taj osjećaj nas i dalje čini sretnim.

Dosadi li Vam život na točkovima?

- Ne, ne naduvamo se mi od zadovoljstva, mi se uvijek napunimo zadovoljstvom i onda svaku tu česticu zadovoljstva podijelimo s ljudima. Ne treba nam ventil, da izbacujemo višak, višak trošimo na bini i tu posebnost dijelimo s publikom. Ne umaramo se, to je neki perpetuum mobile, proces stalne regeneracije i obnavljanja u nama, što emocije, što energije. Što smo stariji, to smo mlađi, što smo luđi, to smo brži i tako to ide stalno ukrug.

Veza sa Sarajevom

- Klub „Cinemas“ ima dobar magnetizam, „Van Gogh“ voli Sarajevo, Sarajlije i Sarajke, i to je uvijek zagarantirano dobar provod, pun emocije i dobre energije. I naša veza sa Sarajevom još će da traje, sve dok budemo na točkovima, a i kad prekinemo da rokamo i rolamo, dolazit ćemo u Sarajevo i privatno - kazao je Đule.

Izgubljeno je samo ono čega smo se odrekli

- Moja životna poruka je da je izgubljeno samo ono čega smo se odrekli, a mi se nismo odrekli ni muzike, ni publike, ni istraživanja, ni eksperimentiranja u muzici. Svaki put, na radost publike, obradujemo ih albumom, a to je vjerovatno i razlog zašto „Van Gogh“ iz godine u godine, iz turneje u turneju, iz albuma u album, u prvim redovima uvijek ima mladu publiku, a i oni stariji koji se možda malo postide da stanu u prvi red uvijek su prisutni – priznaje Đukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.