SJEĆANJA

Gabi Novak: Nije mi lako bez njega

N. Aj.

18.8.2018

Arsen Dedić preminuo je prije tri godine na jučerašnji dan u 78. godini. Bio je jedan od najsvestranijih muzičkih umjetnika na ovim prostorima, koji je živio za muziku. Pisao je tekstove, aranžmane, note, pjevao ih i izvodio, a iza sebe je ostavio bogato naslijeđe koje i današnje generacije vole i slušaju.

Upravo muzika ga je spojila s njegovom suprugom, muzičkom divom Gabi Novak, s kojom je bio u ljubavi više od četiri decenije.

- Bio je izuzetno velik, snažan i težak muškarac, a s druge strane je bacio to lavovsko u sebi i onda izlazio kao topao i mili čovjek. Nije mi lako bez njega – kazala je Gabi svojevremeno.

Imaju sina Matiju, koji je također uspješan muzičar. Dedić je svojom muzikom obilježio i brojne predstave, ali i filmove i serije. Nagrade koje je dobio tokom života za bogati opus ne mogu se ni prebrojati.

Poezija koju je pisao prevedena je na desetak jezika, a u mladosti je pisao pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras. No, ipak će u sjećanju svih generacija, kako kažu, ostati jedan jedini i neponovljivi Arsen.

- Fenomenu Arsen stalno i iznova se vraćamo, njegov jedinstveni stvaralački opus nadrastao je relativizam vremena u kojem je nastajao – stoji u jednom od tekstova napisanih o legendarnom kompozitoru i muzičaru Arsena Dedića.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.