RAZGOVOR

Dino Šaran: Nemam o čemu drugom pjevati osim o jadu i bijedi

Dok se mi nadamo da rata neće biti, drugi se pripremaju

“Letu štuke”: Uskoro četvrti studijski album

Piše: N. AJNADŽIĆ

28.8.2018

quote
<p>Ne znam ja u kojem vremenu živimo ni šta je, zapravo, ovo sve, šta predstavlja. Najvažnije je slijediti svoj put, ići svojom stazom i biti dosljedan u tome </p>

“Letu štuke”, jedan od najpopularnijih bendova u regionu, vrijedno priprema novi, četvrti studijski album.  

Iako ga već dugo najavljuju, čini se da će publika najesen napokon uživati uz nove pjesme sarajevske grupe. Nakon prva dva najavna singla “Bože, zdravlja” i “Supermarket”, “Štuke” su nedavno objavile i “Bočice”, singl koji je za kratko vrijeme osvojio velike simpatije.

Bez nade

Frontmena grupe Dinu Šarana naš poziv zatekao je jučer u odličnom raspoloženju.

- Kad su u pitanju “Bočice”, pregledi na YouTubeu sve govore. Izbacili smo taj singl, doduše ispod radara. Video s tekstom smo izbacili sredinom jula i to smo uradili samo da premostimo vrijeme do idućeg singla. Bila je gotova numera i htjeli smo je objaviti u pravo vrijeme, odnosno pred izbore i izbornu kampanju pa da na neki način pokušam doprinijeti, koliko se može, edukaciji omladine, stanovništva... Ne znam uspijevam li u tome, a kako ću i uspjeti? Vidite šta se danas sluša, šta se gleda i šta se voli... Tu se ni ne nadam uspjehu – govori Šaran.

Smatra da je situacija u državi nepopravljiva.

- Jedino što nam se može desiti jeste novi rat, sumnjam da može nešto drugo. Dok se mi nadamo da neće tako biti, drugi se pripremaju. Mislim da će se ovdje sigurno osjetiti neke posljedice svega ovoga, a to se vidi po svemu što pojedini političari pričaju... Narod od takvih stvari ne može pobjeći, ne može se vazda ni bježati – kazao je Šaran.

Na pitanje dokle je album, šaljivo odgovara da je kod šnajderice na posljednjim pripremama.

- Pravimo omot, radimo na njemu. Album je snimljen ima godina, ali smo u posljednje vrijeme imali ljetnu turneju. Sada smo se opet vratili u studio kako bismo završili još ponešto do jeseni, kad će biti objavljen – ističe frontmen “Štuka”.

Domovina i kafana

Kaže da se nema o čemu drugom pjevati osim o jadu i bijedi, domovini, kafani...

- Pjevam o onome što mene interesira i što me okupira. Mogu reći da je album stilski veoma razrađen, nema nijedna ma ni slična pjesma. To mi je i neki specifikum za naš rad. Ne znam ja u kojem vremenu živimo, ni šta je, zapravo, ovo sve, šta predstavlja. Najvažnije je slijediti svoj put, ići svojom stazom i biti dosljedan u tome. Naravno, čovjek se mora prilagođavati određenim situacijama, ali ne i trendovima. Trendovi se stvaraju, a ne prate se – rekao je Šaran.

Bavim se poezijom

- Ne možeš naći temu za poeziju, a mislim da je ovo što ja radim barem dijelom poezija. Tako stvarima i pristupam. Poezija je temelj i najbolji način stvarne komunikacije među ljudima – iskren je Šaran.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.