MUZIKA

“Indexi i prijatelji” vraćaju se u Sarajevo

Imam osjećaj da je bh. prijestonici ova priča najmanje bitn

Detalj s vinkuranskog kamenoloma “Cave Romane”

E. BAKIĆ

30.8.2018

quote
<br><p>Postoje i oni koji još vole takve priče pa zbog toga pravimo koncert. Ja to radim iz ljubavi, jer volim “Indexe” i ljude koji su dio priče</p>

Brojni muzičari i pjevači okupit će se 2. oktobra u sarajevskom Domu mladih, gdje će se održati koncert pod nazivom “Indexi i prijatelji”.

Ovaj nastup u bh. prijestonici posljednji put je održan 2015. godine, a inicijator projekta i producent Tomislav Kašljević odlučio je da ponovo na jednom mjestu okupi žive članove “Indexa”, ali i druge umjetnike sa muzičke scene, koji će izvoditi pjesme kultnog sarajevskog sastava.

Koncertna tradicija pod nazivom “Indexi i prijatelji” traje još od 2007. godine, a kako nam je kazao Kašljević, već 3. slijedi nastup u dvorani “Lisinski” u Zagrebu, a potom 4. oktobra koncert u beogradskom “Sava centru”.

Pjevačka elita

- “Indexi i prijatelji” ponovo se vraćaju u Sarajevo. Što se tiče pauze kad je bh. prijestonica u pitanju, imam osjećaj da je Sarajevu ova priča najmanje bitna. Uglavnom tako funkcionira bosanski mentalitet. Ono, šta će “Indexi”, ili šta će Edin Džeko – smatra Kašljević.

Na ponovnu organizaciju koncerta odlučio se, ističe, zbog onih ljudi koji ne zaboravljaju legendarnu grupu.

- Ipak postoje i oni pojedinci koji još vole takve priče pa zbog toga pravimo koncert. Prvo, ja to radim iz ljubavi, jer volim “Indexe” i ljude koji su dio priče. Mi se okupljamo, otprilike, svake dvije godine, mislim na članove “Indexa” koji su još živi, poput Fadila Redžića, Nene Jurina, Miroslava Šaranovića, Pece Peteja, Ranka Rihtmana, Kornelija Kovača. Okupimo se i napravimo lijepe koncerte, gdje okupimo i pjevačku elitu, koja pokušava da na kvalitetan i harizmatičan način otpjeva, jer je repertoar “Indexa” veoma zahtjevan – ističe Kašljević.

 

Kašljević: Idejni tvorac

Zvučna imena

Prije nešto više od mjesec, u čarobnoj atmosferi vinkuranskog kamenoloma “Cave Romane” održan je koncert “Indexi i prijatelji”, a nastupili su brojni muzičari, koje će publika moći vidjeti i u Sarajevu.

- To su Dado Topić, Boris Novković, Hari Mata Hari, Neno Belan, Branko Đurić Đuro, Seid Memić Vajta, Jasna Gospić, Mladen Vojičić Tifa... To je uglavnom ekipa koja će pjevati u Sarajevu, dok će u Beogradu biti i Saša Lošić Loša – navodi ugledni producent, inače Zeničanin sa zagrebačkom adresom.

 Moja prva ljubav

Tomislav Kašljević, idejni tvorac projekta “Indexi i prijatelji”, uvjeren je da će publika u Domu mladih uživati.

- Nadam se da će biti onih koji će 2. oktobra doći u Dom mladih, a kako god, već sam rekao, to je, prije svega, moje lično zadovoljstvo. Inače, “Indexi” i sevdah su moja prva ljubav, to su

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.