share whatsapp twitter facebook
×

MUZIKA Došao do službenog broja jedan britanske ljestvice albuma

Eminem uništio konkurenciju: Nadmašio je ABBA-u i ''Led Zeppelin'' Ponovio uspjeh u Britaniji deveti put zaredom

Američki reper Eminem (45) devet je puta uzastopce s novim albumom došao do službenog broja jedan britanske ljestvice albuma i na taj način nadmašio muzičke velikane ABBA-u i ''Led Zeppelin''.

- Znači li to da se sada mogu zvati Sir Eminem - zapitao je muzičar iz Detroita kad su mu iz britanske diskografske industrije javili vijest. 

Eminem je do sada sa švedskim pop zvijezdama i legendarnim britanskim rokerima bio poravnat s osam uzastopnih albuma na broju jedan. ''Zepelini'' su to ostvarili još 1979., a ABBA tri godine poslije.

Eminemov pretposljednji album "Revival", objavljen prošle godine, kritičari su iskritizirali, ali se svejedno domogao britanskog broja jedan. A on im je odgovorio tako što je, na iznenađenje muzičkog svijeta, samo osam mjeseci poslije objavio još jedan album - ''Kamikaze''. 

I ponovio uspjeh u Britaniji. Deveti put zaredom. 

Eminem se novim albumom ponovo obrušio na omiljene teme: kritičare, kolege muzičare i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

- Objaviti devet uspješnih albuma postignuće je samo za sebe, ali doći do broja jedan sa svima od njih, uzastopno, u razmaku od 18 godina, to je izvanredno - rekao je Martin Talbot, izvršni direktor kompanije koja vodi službenu britansku ljestvicu.