40 GODINA KARIJERE

Slavljenički album ima duh Halida Bešlića i moju dušu

Noseća numera na „Antologiji 1 – Pozdrav iz Sarajeva“ bit će „Arijana“

Gljiva: Svako vrijeme ima svoje tragičare i junake

N. AJNADŽIĆ

15.9.2018


Hitmejker Nazif Gljiva protekli period vrijedno je radio na svom albumu povodom 40 godina muzičke karijere. 

Dane je provodio u studiju muzičkog producenta Marina Meštrovića, a, kako nam je rekao, sve je snimljeno, a CD je odštampan s lijepim dizajnom.

 14 pjesama

- Album se zove „Antologija 1 - Pozdrav iz Sarajeva“. Smatram da će biti i „Antologija 2“ iduće godine. Snimio sam četiri cijele kompozicije, kao i 14 pjesama kao spletovi... Tu su numere „Čarobna frula“, „Zanesen tom ljepotom“, „Eh, kad bi ti rekla volim te“, „Put me zove“, „Dijamanti“... – govori nam Gljiva.

Dodaje da je noseća numera „Arijana“ koju je nedavno objavio.

- Ove pjesme što su u spletu, sve je otpjevao Halid Bešlić, a sve tekstove i muziku ja sam pisao. Nisam ih htio cijele snimati, nego sam ih prilagodio današnjim vremenima. Ovaj album definitivno sadrži duh Halida Bešlića i moju dušu – istakao je hitmejker.

Kaže da će CD biti gotov 1. oktobra, a da će promociju napraviti poslije državnih izbora.

- Mislim da ću pozitivno iznenaditi muzički svijet, a možda će za neke to biti i dan žalosti, jer malo ko voli kada napravite nešto lijepo – iskren je Gljiva.

Na pitanje šta misli o današnjim muzičkim trendovima, Gljiva odgovara:

- Svako vrijeme ima svoje tragičare i junake. Ove generacije će to ubrzo i saznati. Mislim da im treba pustiti da rade, a možda neki i uspiju. Teško je bh. muziku i regionalnu previše odmaknuti od izvora, razmišljanja i mentaliteta. Danas pjesme ne ostaju i ne opstaju. Ne postoje evergrin pjesme. A moja generacija proizvela je 70.000 hitova i evergrin pjesama. Danas se ide na to da se nabrzinu osvoji tržište, a da niko ne vodi računa hoće li šta ostati iza njih.

Kvalitetni ljudi

Politička dešavanja također prati.

- Neke promjene moramo uvesti i to dovođenjem kvalitetnih ljudi na prava mjesta. Nadam se da će promjena biti jer, u protivnom, mnogo će omladine otići. I zbog kulture i ekonomije. Ne mogu sebe i svoje snove ostvariti ovdje. Sada će izbori, pa će se valjda nešto promijeniti – zaključuje hitmejker.

 Ne sekirati se 

Nakon srčanog udara koji je pretrpio prije nešto manje od tri godine, Gljivi su ugrađena tri stenta.

- Osjetim sve vremenske promjene, a skoro godinu one su strašne. Čuvam se, ne pušim, ne konzumiram alkohol, ne jedem premasnu hranu, šetam koliko mogu, odem na planinu... A posebno gledam da se ne sekiram – kaže Gljiva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.