ROK LEGENDE

Mladen Vojičić Tifa za "Avaz": Dok je normalnih ljudi, dotle ima smisla živjeti u Sarajevu

Ovo danas je jad, bijeda i čemer, ali sam vječiti optimista i mislim da se stvari mogu promijeniti

Tifa: Najviše pronalazim mir sam sa sobom

Piše: E. SKENDEROVIĆ

21.9.2018


Mladena Vojičića Tifu (58), strastvenog rok pjevača, jučer smo telefonskim pozivom zatekli na popodnevnoj kafi. Uživao je, kaže, sam sa sobom. Tako se, otkriva u razgovoru za “Dnevni avaz”, najbolje odmara.

Popodnevna kafa

Tifa će, također, biti jedan od gostiju na tradicionalnom koncertu “Indexi i prijatelji”, koji će se 2. oktobra, pod producentskom palicom Tomislava Kašljevića, održati u sarajevskom Domu mladih. Ponosan je, priznaje, što je godinama dio ovog projekta...

- Normalno da mi imponira biti dio projekta “Indexi i prijatelji”. Davorin Popović Pimpek bio je moj mentor i ja sam ga zvao drugim ocem. Veoma je bitno da evociramo uspomene na “Indexe”, jer ne treba da se stidimo naše prošlosti i da je tako brzo zaboravljamo nego da je stavimo na pijedestal – kazao je Vojičić.

Osvrnuo se Tifa i na svoje rodno Sarajevo te na nekolicinu onih koje smatra prijateljima, a takvih je danas, kaže, malo.

- Da vam budem iskren, dok je normalnih ljudi, dotle ima smisla živjeti u ovom gradu. Najviše se proteklih dana bavim sam sobom i svojim prijateljima, mislim da je to veoma važno. Koga god sretnem od prijatelja, kažem mu da ga volim, a danas je, moram vam priznati, veoma malo istinskih prijatelja – kaže Tifa.

 Kultura i obrazovanje

Dok je ispijao kafu na Baščaršiji, više nego očigledno nezadovoljan trenutnom situacijom, komentirao je i društvenu situaciju danas. Ipak, optimista je da se stvari mogu mijenjati...

- Indirektno sam upućen u društvenu situaciju, jer slušam komentare ljudi oko sebe i onda shvatam šta se dešava. Moj komentar na društvenu situaciju danas je jad, bijeda i čemer. Ja bih to mnogo racionalnije rješavao, ali narod je tu, on bira i neka bude onako kako je najbolje za sve. Vječiti sam optimista i vjerujem da se društvena situacija može promijeniti za dobrobit svih nas. Najveći problem je što se mi danas bavimo mizernim stvarima, ko ima više kože, a ko manje, a trebali bismo da se preusmjerimo ka rješavanju pitanja obrazovanja i opće kulture, a ne da mamini i tatini sinovi rade šta žele – iskren je Tifa.

Kad su “Indexi” žarili i palili

- Bio sam mlad kad su “Indexi” žarili i palili, ali pamtim da je to vrijeme bilo lijepo i opuštajuće. Istina, nisu samo “Indexi” doprinijeli takvoj atmosferi nego i svi ostali izvođači. Tu je i “Bijelo dugme” i toga se ne treba stidjeti nego da se ponosimo i sjećamo pravih stvari – smatra Vojičić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.