INTERVJU

Edo Maajka otvoreno za "Avaz": Svake godine dotaknemo neko novo dno

Snalazio sam se kao roditelj i imao dosta stvari koje sam trebao posložiti u svom životu, tako da mi je pauza godila

Edo Maajka: Trčanje za publikom je put u frustraciju. Arhiva "Avaza"

Piše: E. BAKIĆ

26.9.2018

Edo Maajka (39) je nakon petogodišnje pauze u junu objavio novi album pod nazivom „Put u plus“. Brojni fanovi, ali i kritičari, jednoglasni su da je najbolji reper na Balkanu jači nego ranije. Ovih dana aktivno radi na promociji novog materijala, a gdje se s ekipom nalazi svoje fanove obavještava putem društvenih mreža.

Rođeni Brčak sa zagrebačkom adresom u razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o albumu, publici, gostovanjima, stanju u društvu ...

Pozitivne kritike

- Izbacili smo album na prvi dan Svjetskog prvenstva, pa nakon toga su uslijedili godišnji odmori, tako da nismo uspjeli kako treba ispromovirati materijal, niti obavijestiti ljude da imam novi album, što evo ispravljamo sada u septembru, malo se više zadajemo u tom smjeru. Imali smo nedavno svirku u „Vintage baru“ u Zagrebu, onako za ekipu i saradnike. Reakcije su odlične, dobio sam dobre kritike iz čitave regije. Na svirkama još predstavljam s bendom ovaj materijal i reakcije su dosta dobre – govori nam Edo Maajka.

Koliko je u današnjem vremenu zahtjevno, ustvari teško napraviti dobru stvar po svojoj mjeri i želji, ali i želji fanova?

- Mene ne zanimaju želje publike, da je tako, ne bih maknuo od „Prikaza“ i sličnih pjesama koje sam radio s dvadesetak godina. Mislim da je za svakog izvođača i autora veoma bitno da se materijal koji izvodi prvenstveno sviđa njemu, trčanje za publikom je put u frustraciju. Nisam pet godina izbacio album, jer nisam imao volje niti interesa za to, nisu me zanimali baš pretjerano muzika i tekstovi, snalazio sam se kao roditelj i imao dosta stvari koje sam trebao posložiti u svom životu, ta mi je pauza godila da sagledam sve što sam do sada uradio i skontam gdje dalje idem. Kada sam se prije dvije godine s porodicom vratio u Zagreb, složio sam novi bend i s tom nevjerovatnom ekipom vrlo brzo završio „Put u plus“.

Svijetli moment

Mislite li da je naše društvo krenulo putem koji vodi u plus?

- Svake godine dotaknemo neko novo dno, tu i tamo se pojavi i nada i neki svijetli moment koji nas sve malo trzne u optimizam. Slučaj je takav da se svugdje na svijetu dešava neka degradacija društva, to je sada globalni trend pa bi nam, kao, trebalo biti lakše, ali nije baš.

 Kažete promovirali ste album u Zagrebu, možemo li uskoro očekivati Vaš nastup u Sarajevu?

- Ne znam kad ćemo svirati opet u Sarajevu, nadam se što prije, za sada nemam nikakve pozive u vezi s albumom „Put u plus“ i svirkom s bendom.

Bh. reperi rasturaju

U kakvom je položaju danas rep muzika?

- U odličnom. Ne znam da li da pričam o regionalnom ili samo bh. repu, ali, eto, krenimo od lokalnog, Buba Corelli i Jala Brat su rasprodali sve što se može rasprodati u BiH, a bogami i regionu. „Dubiozu kolektiv“ itekako ubrajam u rep jer imaju dva MC-ija, i to oldskulera, pionira. Oni su rasprodali sve i to na globalnoj razini, ne postoji izvođač koji se može mjeriti s onom mašinerijom. Frenkie, Kontra i Indigo imaju nevjerovatan materijal koji i dalje predstavljaju u regiji na najvišoj razini, gdje god dođu pometu sve. Sassja je rasturila brdo festivala ove godine u regiji, imamo i veliki broj novih MC-ija, gdje bih ja izdvojio Katarzu, sto posto, Makk, Finti i ekipa iz Brčkog... Rep je u odličnom položaju, bez neke prevelike medijske pomoći i oslonjen samo na entuzijazam.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.