MUZIKA

Zbog plagijata planetarnog hita Led Zeppelin ponovo pred sudom

Slučaj ponovo otvoren

CDM

29.9.2018

Američki apelacioni sud naredio je novo suđenje muzičkoj grupi Led Zeppelin povodom optužbi u kojima se navodi da je kopirala instrumental iz 1960-ih godina za svoj planetarno popularni hit iz 1971, “Stairway to Heaven”.

Porota federalnog suda u Los Anđelesu je prije dvije godine donijela presudu u korist ove grupe, izjasnivši se da Led Zeppelin nije kopirao popularni instrumental iz pjesme “Taurus” sastava Spirit.

Međutim, trojica sudija komisije devetog okružnog apelacionog suda jednoglasno tvrde da je sudija nižeg suda tada iznio pogrešnu presudu pod uticajem porote i ovaj slučaj je zato ponovo otvoren.

Podsjetimo da je tužbu 2015. godine podnio advokat pokojnog gitariste grupe Spirit, Rendija Volfa (Randy Craig Wolfe).

Porota je tada donijela presudu nakon petodnevnog suđenja na kojem su članovi grupe koji su pisali tekst sporne pjesme, Džimi Pejdž (James Page) i Robert Plant, svjedočili, rekavši da je njihova kreacija original.

To suđenje je porotu, sudije i sve one koji su uspjeli da priđu sudnici povelo na muzičko putovanje u kasne šezdesete i rane sedamdesete godine prošlog vijeka, kada je Spirit, kalifornijska grupa koja je miješala zvuke džeza i roka, postigla veliku slavu, a popularni britanski hard rok bend Led Zeppelin bio tek na početku svoje karijere.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.