JUBILEJ

Nedžad Salković: Unuke su mi glavne gošće na koncertu

Publika će imati priliku i da pogleda izložene fotografije, kao i Nedžadove nagrade koje je osvojio tokom karijere

Salković: Dičim se nadimkom Princ

Piše: N. AJNADŽIĆ

17.10.2018

Vrhunski interpretator sevdalinki Nedžad Salković obilježava 60 godina karijere. Ovaj veliki jubilej proslavit će večeras sa svojim Tuzlacima u Narodnom pozorištu Tuzla, gdje će održati svečani koncert. Publika će imati priliku i da pogleda izložene fotografije, kao i Nedžadove nagrade koje je osvojio tokom karijere.

Trostruki CD

- To će svakako biti jedno fino druženje i gospodski koncert, koji su moji Tuzlaci zaslužili, kao i cijela BiH, jer sam sve ove decenije od mojih sugrađana imao izuzetnu podršku. Inače, 60 godina je mnogo. Vrlo sam strog i u svemu kritičan prema sebi pa, kad nekad prođem kroz sve te godine, tražim jesam li nekad negdje učinio nešto za šta bih rekao da to nisam trebao uraditi. Ali, ne nalazim to – kaže nam Salković.

Dodaje da će ovaj nastup biti naobičan, jer će biti mnogo gostiju, uključujući folklorne grupe, ali i Envera Šadinliju.

- Na sceni će mi se pridružiti i moje dvije unuke Dženana, koja je sopranistica, i Nudžejma, koja je upravo diplomirala klavir na Akademiji. One su mi glavne gošće – govori Salković.

Otkriva nam da će početkom novembra, zajedno s hrvatskim producentom Tomislavom Kašljevićem, organizirati još tri koncerta, i to u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Uskoro će objaviti i trostruki CD, na kojem će biti 57 pjesama.

Dobro zdravlje

Iako ima 77 godina, Salković, koji je tokom godina dobio i nadimak Princ, kaže da se i psihički i fizički osjeća dobro, ali i glasovno, a o sevdalinci govori s velikom ljubavlju.

- Dičim se svojim nadimkom i nastojim da ga opravdam. Bavim se sevdalikom sve ove decenije i nije fraza kad kažem da je ona sa mnom rođena, jer sam imao od koga da je naslijedim. Sve se mijenja, način življenja je drugačiji. Nekad se živjelo onako kako treba da se pjeva sevdalinka, polako, lijepo, bez stresova i muka... – iskren je Salković.

Povelja Grada Tuzla

- Gosti će kroz izložbu moći vidjeti šta je njihov Nedžad radio. Kad radite posao, još ako ga radite pošteno i briljantno, onda slijede i priznanja. I večeras će mi Grad Tuzla dodijeliti najveće priznanje Grada, a to je Povelja. Poznato mi je da i u Zagrebu i u Beogradu pripremaju neka priznanja – dodaje Salković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.