SJEĆANJA

U misli mi često dođe prijatelj koji nije doživio da zagrli svoju djecu

Njegov stav je bio: “Život treba da bude veseo”, i nije dozvoljavao da neko u društvu bude neraspoložen

Kurtović: Taj 18. septembar sve nas je promijenio. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

8.10.2018


Elvis J. Kurtović svakog septembra proživljava istu bol zbog odlaska, kako kaže, svog druga, kolege i prije svega dobrog čovjeka Dražena Ričla.

Za “Dnevni avaz” govori da je teško, posebno kad svane 1. oktobar, dan kad je zauvijek rekao “zbogom”.

 Nekoliko slika

- Tuga i bol obaviju nas ovih dana, i svake godine su intenzivne.  Otkad su se pojavile društvene mreže, posebno Facebook, uvijek nešto novo možemo vidjeti. Drugovi iz razreda objavljuju naše zajedničke fotografije, na kojima je i Dražen, pa kad ih vidim, bude teško. U posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko novih slika, on s gitarom.  Zabavljao nas je na ekskurzijama, izletima i sličnim druženjima – prisjeća se Kurtović dana sa svojim Zijom.

Dodaje da se često vrati i u srednjoškolske dane, kad su proživljavali najljepši period.

- Fale ta vremena, kad smo bili srednjoškolci, uvijek smo se šalili, pričali, lijepo družili... I, evo, danas ne mogu da vjerujem da je ta bol, kako godine prolaze, sve veća. Kako ulazimo u godine i imamo svoju djecu, ona odrastaju, u misli dođe moj prijatelj, koji nije doživio da ima porodicu i zagrli svoju djecu. Tragedija koja se desila 18. septembra, sve nas je jako pogodila i u neku ruku promijenila. Ostaju velika bol i sjećanje na divnog dečka, kojeg nema već 32 godine – tužnim glasom govori Kurtović.

Volio je druženja

Uvijek je bio veseo i volio je druženja, a za njega je, kako kaže, bilo sramota ako mu je neko u društvu bio tužan.

- Kad bi primijetio da je neko od nas nesretan, došao bi da nas razveseli. Bio je dobar imitator pa bi se i time poslužio samo da izmami osmijeh na lice. Njegov stav je bio: “Život treba da bude veseo”, i nije dozvoljavao da neko u društvu bude neraspoložen. Takve stvari su za njega bile neka vrsta izdaje tako da nam je svima davao motivaciju za dobro raspoloženje. Ustvari, samo ga je to interesiralo - kaže Kurtović.

Za kim zvono zvoni...

- Možda je još tužnije što je on otišao prvi od nas. Trebalo bi više da se sjećamo Dražena. Ima onaj poznati roman Ernesta Hemingveja “Za kim zvono zvoni”, a poenta je da za tobom zvone. Kad umre jedan čovjek, ako vam je bio važan, njegovim odlaskom umre i dio vas. Tako je bilo i kad je Dražen u pitanju – govori nam Elvis.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.