MUZIKA

"Sarajevsko-beogradski samit“ 3. novembra

Zajednički nastup deset srbijanskih i bosanskohercegovačih muzičara

"Naked": Gosti iz Beograda

Piše: L. S. R.

12.10.2018

Svake godineJazz Fest Sarajevo u okviru programa predstavlja i regionalne umjetnike. Prethodnih godina bili su to muzičari iz Makedonije, a ove godine na 22. Jazz Fest Sarajevo dolaze odlični muzičari iz susjedstva.

U „Jazzbini“ Sarajevo u okviru regionalnog festivalskog programa „Heineken Late Nite Stage“ od 1. do 3. novembra bit će održana tri nastupa: beogradskih bendova „Fish In Oil“ i „Naked“ te svojevrstan muzički susret srbijanskih i bosanskohercegovačkih kolega.

 Regionalni program 1. novembra otvara „Fish in Oil“ koji izvodi autorsku muziku obojenu elementima bluza, rokenrola, surfa, folka, „free-jazza“, iako se ne može strogo svrstati niti u jednu od spomenutih muzičkih ladica, ali reflektira vrijeme i prostor sa kojeg dolaze članovi benda.

Gitarista Bratislav Radovanović, saksofonista Dušan Petrović, kontrabasista Branislav Radojković, bubnjar Tom Feđa Franklin i perkusionista Papa Nik (Veljko Nikolić) iza sebe imaju tri albuma a aktuelni „Tri ključa“ je objavljen koncem prošle godine.

Narednog dana nastupa „Naked“ sa više od 600 koncerata održanih u protekloj deceniji. Na sarajevski koncert dolaze nakon nastupa na WOMEX-u, gdje će predstaviti svoj četvrti album „YES!“ objavljen ove godine. „Naked“ predstavlja muziku koja kombinira vlastitu balkansku muzičku tradiciju sa urbanim „grooveom“, „swingom“ i „free-jazzom“.

Ovaj žestoki kvartet kojeg čine saksofonista i klarinetista Rastko Uzunović, violinista Đorđe Mijušković, basista Branislav Radojković i bubnjar i perkusionista Goran Milošević jedan je od najprepoznatljivijih muzičkih sastava na beogradskoj sceni.

Za 3. novembar planiran je „Sarajevsko-beogradski samit“, zajednički nastup deset srbijanskih i bosanskohercegovačih muzičara.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.