SPOROVI

AMUS: Institut za intelektualno vlasništvo je započeo "rat"

Pitanje je šta je to uzrokovalo ovako iznenadan "stav"

Saposljednje sjednice Skupštine AMUS-a u Doboju

Piše: L. S. R.

13.11.2018

U Asocijaciji kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) nikako nema mira. Petnaest dana nakon propale sjednice Skupštine u Doboju oglasili su se podužim saopćenjem u kojem sada reagiraju na postupke Instituta za intelektualno vlasništvo. Ističu da su 2017. okončali s prihodom višim od 4.000.000 KM.

- Vjerovatno je taj rezultat, postignut i bez pomoći nadležnih organa državne uprave, otvorio brojne aspiracije nekoliko neformalnih grupa članova, da upravo oni nastoje da uvode neka svoja pravila u raspodjeli novčanih sredstava, djelujući pritom ne samo vaninstitucionalno nego i u sprezi s nekim od institucija koje bi svojim djelovanjem trebale biti glavni oslonac u ostvarivanju ciljeva i zakonitih prava bh. muzičkih autora i njihove asocijacije AMUS – stoji, između ostalog, u saopćenju.

Dalje ističu da je riječ o „Institutu za intelektualno vlasništvo“...

- Do početka 2018. AMUS i Institut su imali veoma korektan odnos...

Iz nama, uglavnom, nepoznatih razloga, Institut 2018. naprasno počinje svojevrsni „rat“ s AMUS-om, dostavljajući različita mišljenja i tumačenja o navodnim nezakonitim postupanjima AMUS-a. Više puta je traženo od Instituta pojašnjenje. Nikada nije uslijedio bilo kakav odgovor?! Samo „mišljenja“ – navodi se u saopćenju.

Kažu da se „kulminacija tog nerazumljivog postupanja zaposlenika Instituta dogodila na posljednjoj održanoj sjednici Skupštine AMUS-a 29. oktobra.

- Predstavnik Instituta za intelektualno vlasništvo Boris Sesar se javio za riječ i, između ostalog, objavio da će Institut insistirati na transparentnom izvještavanju, da će tražiti uvid u svaku konvertibilnu marku i način na koji je utrošena, da će izvršiti uvid u sve ugovore AMUS-a. Upravljačka tijela i Stručna služba AMUS-a ovdje želi istaći da ne postoji apsolutno niti jedan problem s ovakvom vrstom nadzora Instituta, ali je veoma zabrinjavajući stav da će Institut „odsad“ insistirati na transparentnom izvještavanju. Pitanje je šta je to uzrokovalo ovako iznenadan „stav“ Instituta? - poručuju iz AMUS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.