MUZIKA

Hasanefendić: Nemam dobro mišljenje o Džoniju, dobar autor ne znači da je i dobar čovjek

Nemam dobro mišljenje o njemu kao o čovjeku iako, bez ikakve lažne skromnosti, značajan dio njegovog uspjeha može se pripisati meni

Hasanefendić: Štulića se sjetim samo kad me neko pita

Večernji list

11.12.2018

Osnivač "Parnog valjka“ Husein Hasanefendić Hus u razgovoru za "Večernji list" govorio je o tome šta ga je inspiriralo da kreira novi album “Vrijeme”, ali se osvrnuo i na dane kada su kroz „Parni valjak“ prošli Branimir Džoni Štulić, frontmen grupe „Azra“, kao i Margita Stefanović Magi, članica legendarne grupe „EKV“.

„Parni valjak“ je jedan od najdugovječnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije, a dio grupe koja je na okupu duže od četiri decenije, istina kratkotrajno, bio je i Džoni Štulić.

- Može to zvučati grubo i bahato, ali ja se njega sjetim samo kad me neko pita. Nemam dobro mišljenje o njemu kao o čovjeku iako, bez ikakve lažne skromnosti, značajan dio njegovog uspjeha može se pripisati meni. Prva Džonijeva pjesma “Jablan” nalazi se na albumu „Parnog valjka“. Kad je počinjao, nije imao ni kompletan bend i smatrali smo da zavređuje pažnju i da bi mu trebalo pomoći. S druge strane, nije upitna činjenica da je on uradio važne stvari na našoj sceni i imao veliki utjecaj i na mene samog. Ni na koji način ne treba potcjenjivati priču oko „Azre“ i Džonija kao autora koji je donio novu estetiku. Ipak, nije nužno da je dobar autor istovremeno i dobar čovjek - rekao je Hus.

On je dodao da bi o njegovom utjecaju na Štulića trebao da priča frontmen Azre, “kada za to smogne snage”.

- Previše se loših stvari dogodilo i u ljudskom smislu sam se razočarao. Tu je za mene stala ta priča - odgovorio je osnivač „Parnog valjka“ na pitanje o mogućnosti da nekada ponovo stane na binu uz bivšeg saradnika.

Štulić je u svom posljednjem javljanju govorio o tome da je čitav region nekada bio u prvoj ligi, a da je sada u petoj.

- Može se diskutirati o tome, ali uvijek postoji opasnost da kažu kako si jugonostalgičar, ako kažeš bilo šta dobro. Međutim, moja sjećanja su takva, ako se nisi previše petljao u politiku, mogao si živjeti normalno. Imali smo sve vrste sloboda, putovali, svirali. Imali smo i dobru industriju i neke rezultate. 

Do uspomena na to “ljepše vrijeme” za Huseina Hasanefendića je i saradnja s Margitom Stefanović.

- Magi se sasvim slučajno pojavila u čitavoj toj priči. Snimala je u to vrijeme sa bendom kod Smoleca u studiju, muvala se po Zagrebu. Bila je nevjerovatan lik. Imala je specifičan osjećaj i muzikalnost. Samo bih joj rekao – slušaj i sviraj – ona je to i činila. Kada poslušam te snimke, ne mogu vjerovati kako je to kvalitetno odsvirala. Ona je i kao osoba bila prekrasna. Čista eterija - zaključio je Hus priču o saradnji s “djevojčicom iz vode”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.