SUKOBI I SVAĐE

Muzičari i dalje ratuju samo zbog novca

Velika afera izbila je prije dvije sedmice, kada je AMUS objavio upozorenje: „Novi članovi Upravnog odbora raspolažu pečatom za koji se sumnja da je falsificiran"

S jedne od prethodnih sjednica Skupštine AMUS

Piše: E. SKENDEROVIĆ - L. KARAHMET-PUJAGIĆ

6.5.2019

Zatišje pred buru neće dugo trajati. Ovako bi se mogla opisati trenutna situacija u Asocijaciji kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS), a zasjedanje Skupštine zakazano je za 15. maj. 

Velika afera izbila je prije dvije sedmice, kada je AMUS objavio upozorenje: „Novi članovi Upravnog odbora raspolažu pečatom za koji se sumnja da je falsificiran.“

Navedeno je da se radi o Nihadu Voloderu, navodnom predsjedniku UO, Almiru Ajanoviću, Đaniju Pervanu, Kenanu Fejziću, Ismetu Arnautaliću, Gordani Topić, Veselku Bobanu, uz napomenu da se kao novi članovi Nadzornog odbora predstavljaju Zlatan Burzić i Zlatan Fazlić, dok se Zejid Šoto predstavlja kao predsjednik Skupštine AMUS-a.

Na zasjedanju Skupštine, ako uopće bude održana, treba se raspravljati o godišnjem izvještaju za 2017., godišnjem finansijskom izvještaju, godišnjem planu i programu rada i finansijskom planu za 2019... Inače, svi problemi u AMUS-u i nastali su zbog novca.


Zeid Šoto, Đani Pervan i Igor Vukojević

- Nemoguće je o toliko tačaka raspravljati na jednoj sjednici. Za 30 tačaka dnevnog reda trebao bi nam cijeli dan. Trebali su sjednicu sazvati organi izabrani na Skupštini koja je održana 17. decembra 2018., a ne Upravni odbor, koji je završio svoj posao. Davor Sučić tvrdi da ima pravo, mi tvrdimo da nema. Na koncu, važno je šta žele članovi AMUS-a. Skupština kad hoće, može izabrati novo rukovodstvo, ako nije zadovoljna trenutnim. Mislim da je to naše demokratsko pravo - kaže Šoto, koji tvrdi da je novi predsjednik Skupštine AMUS-a.

Đani Pervan također ima dosta primjedbi na rad starih članova.

- Očekujem samo dobro od Skupštine AMUS-a i da će svako imati priliku konačno da kaže šta misli o svemu što se događa. Imam primjedbe na poslovanje, na finansijske neispravnosti. Krivi su ljudi koji vode AMUS posljednjih pet godina. Mogu oni prebacivati lopticu na nekoga drugog, ali vrlo je jasno ko vodi Asocijaciju i ko ju je doveo u ovakvu situaciju – kaže Pervan.

Nedžad Imamović, član ranijeg UO, kaže da nije optimističan da će problem biti riješen.

- Struja koja sebe naziva novim članovima Upravnog i Nadzornog odbora pokušala je nelegalno uraditi nešto, ali su svjesni da se mimo zakona ne može uzeti tuđi novac – smatra Imamović.

S druge strane, Igor Vukojević, koji je donedavno bio član Upravnog odbora, otkrio nam je da više ne želi biti dio ove priče i da je istupio iz AMUS-a.

- Situacija nije normalna. Sve ovo liči na estradno blato, a ne na način razgovora i dogovora koji bi podrazumijevao ljude koji imaju kulturu dijaloga i poštovanja. Ne osjećam se dobro.

Osim toga, ja ne mogu odigrati veliku ulogu u takvoj vrsti konflikta kakva postoji trenutno među članovima AMUS-a – odlučan je Vukojević.

Član AMUS-a Dino Šaran kaže da nije znao da je Skupština zakazana za 15. maj, ali da će biti prisutan.

- Volio bih da se sve što prije riješi, da se radi kako treba, da bude transparentnost. Nove postave su neophodne, nešto u šta ćemo svi imati povjerenja. Ako ne dođe do odgađanja Skupštine, valjda će biti sve kako treba, ali ništa nije isključeno – tvrdi Šaran.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.