EUROSONG 2019. EBU priznao kardinalnu grešku prilikom sabiranja glasova

Sjeverna Makedonija je pobjednica prema glasovima žirija

Umjesto osmog, Tamara Todevska zauzela je sedmo mjesto, što je ujedno i najbolji makedonski rezultat uopće na Eurosongu

Fu. M.
22.05.2019 20:31

Todevska: Najbolji rezultat Sjeverne Makedonije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) priznala je danas kardinalnu grešku kada su u pitanju glasovi na upravo završenom Eurosongu 2019. Naime, greška je napravljena prilikom sabiranja glasova stručnog žirija u finalu takmičenja.

Prema tome, predstavnica Sjeverne Makedonije pobjednica je prema glasovima stručnog žirija. Umjesto osmog, Tamara Todevska zauzela je sedmo mjesto, što je ujedno i najbolji makedonski rezultat uopće na Eurosongu.

Holanđanin Dankan Lorens (Duncan Laurence) ostaje pobjednik Eurosonga 2019., a iz top 5 ispala je Norveška. Na petom mjestu završila je Švedska. Također, zabilježeno je i još dosta pomjeranja.

Problem je stvorio bjeloruski žiri, koji je EBU neposredno prije održavanja finala raspustio. Zbog toga, EBU je morao naći neki alternativni način kako stvoriti rezultate žirija koji su napravljeni, pa su tako uzeli zemlje koje su u istom takozvanom potu kao i Bjelorusija, a to su Armenija, Rusija, Gruzija i Azerbajdžan. Vidjeli su kako su finalisti prošli kod njih i izračunali prosječne rezultate. Međutim, umjesto da su nagradili prvih desetero, na tabeli su glasovi upisano posljednjim državama.

Ovo su konačni rezultati Eurosonga 2019:

1. Holandija, 2. Italija, 3. Rusija, 4. Švicarska, 5. Švedska, 6. Norveška, 7. Sjeverna Makedonija, 8. Azerbejdžan, 9. Australija, 10. Island, 11. Češka, 12. Danska, 13. Kipar, 14. Malta, 15. Slovenija, 16. Francuska, 17. Albanija, 18. Srbija, 19. San Marino, 20. Estonija, 21. Grčka, 22. Španija, 23. Izrael, 24. Bjelorusija, 25. Njemačka i 26. Velika Britanija.

Komentari

NA VRH