PRIJEDOR

Grupa "Rejjan" ekranizirala kasidu "Bijele trake"

Sve je spremno za premijeru, koja će biti održana u Prijedoru 31. maja, na Dan obilježavanja bijelih traka

Pored članova grupe pojavljuje se i više od 50 glumaca i statista.

M. A.

29.5.2019

U Prijedoru je završeno snimanje videospota za novu kasidu grupe "Rejjan" pod nazivom "Bijele trake". Snimanje se odvijalo na području općine Prijedor, u Kozarcu, Sarajevu i Beču, a u spotu se pored članova grupe pojavljuje se i više od 50 glumaca i statista. 

Grupa "Rejjan" snima već drugi po redu „kratki film“ o ovim, za bošnjački narod bolnim događajima, o kojima smo već odavno trebali podučiti generacije koje stasavaju, s  obzirom na to da u udžbenicima historije ove teme nema. I za ovaj projekt grupa "Rejjan" je okupila vrsne umjetnike, kako vokale tako i muzičare, tekstopisce, kompozitore, reditelje, scenariste i veliki broj statista, a sve radi stvaranja malog umjetničkog djela izuzetne važnosti na temu o kojoj se mnogi ne usuđuju govoriti, a kamoli pisati i snimati. 

-  I ovaj put smo to uradili spretno, kroz savremenu formu kratkog videoklipa koju današnja omladina najčešće koristi, i ne samo omladina i ne samo na našem govornom području. Ovaj oblik videozapisa može se pregledati i dijeliti dalje putem socijalnih mreža - kazao je Rijad Imamović, vođa grupe "Rejjan".

Tekst za kasidu "Bijele trake" napisao je poznati tekstopisac Dževad Ibrahimović, autor tekstova „Devet heroja“ i „Šam“ kao i još više od 150 tekstova koji su do sada objavljeni u javnosti. Muziku je radio Nezir Vilogorac i Abdulkerim Popaja, koji je uradio i aranžman u muzičkom studiju "Mekam".

- Cilj ove ekranizacije nije poticanje mržnje, netrpeljivosti i stvaranje loše slike Bošnjaka kao naroda koji pamti samo teške trenutke u svojoj historiji, cilj je da kroz ovaj video podučimo mlade generacije koje nisu bili svjedokom tog vremena o snazi bošnjačkog duha, vjere, povratka na svoja ognjišta, ljubavi, plemenitosti i suživota - kazao je reditelj Sulejman Muratović.

Montaža spota završena je i sve je spremno za premijeru koja će biti održana u Prijedoru 31. maja na dan obilježavanja Bijelih traka. 

Spota je posvećen ubijenim građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti 1992. godine.  Premijera će biti održana pod pokroviteljstvom potpredsjednika RS Ramiza Salkića. Generalni pokrovitelj projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica s ministrom Edinom Ramićem na čelu. 


Premijera spota posvećena je ubijenim građanima Prijedora nesrpske nacionalnosti 1992. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.