SJEĆANJE

Žario je i palio Jugoslavijom, a danas su ga mnogi zaboravili

Tokom skoro trideset godina duge karijere snimio je brojne hitove

Toskić: Publika ga voljela. Arhiva

J. A. / Avaz.ba

2.10.2019

Žario je i palio Jugoslavijom, a danas su ga mnogi zaboravili. Fadil Toskić bio je bosanskohercegovački pjevač. Prije nego što je započeo samostalnu karijeru, bio je član rok grupe "Ajani", a nešto poslije i "Teške industrije". 

Tokom skoro trideset godina duge karijere, snimio je hitove poput "Zapalio sam plamen", "Kad ostaneš jednom sama", "Puče grom u srcu mom", "Crno vino, plave oči", "Jasmina" te svojim pjesmama obilježio veliki period jugoslavenske muzičke scene.

Uporedo sa muzičkom karijerom, Fadil Toskić radio je i kao frizer u Sarajevu. U njegovom salonu česti gosti su bili njegovi prijatelji muzičari, kao i mnogi pripadnici sarajevske estradne scene. U šali je često govorio da je mnogim pjevačima „radio o glavi“.

Na zidovima njegovog salona ostale su slike pjevača koje je frizirao i s kojima je sarađivao, kao uspomena na svakoga od njih. To je svojevrsni historijski spomenar na sve estradne ličnosti tadašnjeg Sarajeva, ali i cijele Jugoslavije.

Nakon kratke i teške bolesti, umro je 10. januara 2006. godine u sarajevskoj bolnici Podhrastovi. Sahranjen je 18. januara na Gradskom groblju Bare u prisustvu porodice, prijatelja te mnogih estradnih umjetnika koji su došli da mu odaju posljednji pozdrav.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.