RITUALI

Jesu li ovo najluđe stvari koje pjevačice rade da sačuvaju glas?

Bijons: Pred nastup jede pečenu piletinu. Agencije

Avaz.ba

6.11.2019

Da bi svoj glas prezentirali u najboljem izdanju na nastupima, profesionalne pjevačice i pjevači moraju trenirati glasnice svaki dan. Uz cijeli spektar vježbi za glasnice, skloni su i različitim trikovima kako bi sačuvali (dobar) glas. Pjevačice Lejdi Gaga (Lady Gaga), Maraja Keri (Mariah Carey) i Bijons (Beyonce) imaju posebne rituale prije nastupa pomoću kojih se brinu za glasnice

Piju sirova jaja

Ako je vjerovati narodnoj medicini, lijek je za očuvanje, ali i vraćanje funkcije glasnica ni više ni manje nego - svježe jaje. 

Također se vjeruje da ovaj proizvod dobro vlaži grlo i podmazuje ligamente te tako čini glas baršunastim i ugodnijim. U to vjeruju i brojni profesionalni pjevači i pjevačice koji konzumiraju sirova jaja prije nastupa. Kako bi "recept" bio učinkovit, preporučuje se popiti jedno jaje ujutro i jedno navečer. Iako je ova metoda prilično popularna i koriste je ljudi diljem svijeta, prije konzumacije svježih jaja trebaš u potpunosti biti sigurna da su jaja svježa i da su visokog kvaliteta.

Lejdi Gaga: Glasnice se moraju čuvati. Agencije

Estetski pomlađuju glasnice

Estetska hirurgija sve je popularnija pa ne čudi sve rašireniji trend pomlađivanja glasnica, odnosno voice lifta. 

Riječ je o hirurškoj intervenciji koja se izvodi tako da se iz stomaka izvlači salo koje se zatim presađuje na glasnice. Masne stanice iz sala na stomaku stvaraju hormon estrogen koji podmazuje glasnice, a rezultat je snažniji i čistiji glas. Metoda je nastala u Americi, no posljednjih je godina sve popularnija u Evropi i u ostatku svijeta.

Maraja Keri: Jedna od najboljih pjevačica svijeta. Agencije

Izbjegavaju čokoladu

Mnogi će se složiti da čokolada "miluje naše nepce", no, nažalost, ne i glasnice. Morat ćemo razočarati sve ljubiteljice pjevanja i čokolade jer ove dvije stvari nikako ne idu "ruku pod ruku". Naime, ova slatka poslastica jedna je od najgorih namirnica za konzumaciju prije nastupa. Sadrži visoki udio šećera i kofein - dva sastojka koji mogu loše utjecati na rad glasnica prije nastupa. Šećer se može zaglaviti u grlu i povećati proizvodnju sluzi, što može učiniti glas flegmatičnim i neprivlačnim. 

S druge strane, kofein može izbaciti vodu iz organizma, što izaziva suhoću glasa. Osim čokolade, pjevačice i pjevači ne konzumiraju ni kafu prije nastupa. 

Ipak, svaka pjevačica ima specifičnu metodu pomoću koje brine o svojim glasnicama prije nastupa, pa Lejdi Gaga insistira na boci vode i čaja kako bi njen nevjerovatni vokal bio hidriran. Također, zahtijeva da backstage bude opskrbljen vodom da bi i njeni rezervni pjevači i plesači dobili obilje hidracije.

Maraja Keri zahtijeva ne jedan, već dva pročišćivača zraka u svlačionici kako bi njena pluća primila samo najkvalitetniji zrak, a Bijonse ima nešto neobičnije rituale prije nastupa. Uvijek jede začinjenu pečenu piletinu i traži da njena svlačionica bude zagrijana na temperaturu od 25,5 stepeni Celzijevih, koja je idealna za održavanje glasa toplim i gipkim. 

.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.