SPALADIUM ARENA

Više od 10 hiljada ljudi prisjetilo se neprežaljenog muzičara Olivera Dragojevića

Svi izvođači ispraćeni su monumentalnim aplauzom, a intenzivne emocije zadržale su se još dugo

Sl. M. / Avaz.ba

8.12.2019

Koncert u znak sjećanja na Olivera Dragojevića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Bez Olivera, ali s Oliverom u mislima i srcima - s njegovim odabirom gostiju i pjesama - oko desetak hiljada okupljenih u splitskoj Spaladium Areni u emocijama nabijenoj atmosferi, kroz neke od njegovih najljepših pjesama prisjetilo se neprežaljenog muzičara Olivera Dragojevića, koji je preminuo u julu 2018. godine.

Čast da muzički otvori večer pripala je Zagrebačkoj filharmoniji, pod dirigentskom palicom maestra Alena Bjelinskog, i zboru Izvor, koji su zajednički izveli „Trag u beskraju“, uslijedila je „Pismo moja“, a Spaladium Arenu zapljusnuli su valovi emocija.

Nakon nekoliko fantastičnih izvedbi, tiho i neprimjetno za klavir je sjeo Petar Grašo i svojim snažnim glasom dao novi život Oliverovim klasicima „Vrime Božje“, „Dva put san umra“, „Bez tebe“/“Nedostaješ mi ti“. 

Intimno, jednostavno i moćno, tako je najbolje opisati Grašinu interpretaciju kojom je odao počast Oliveru. U moru osjećaja koje se uzburkalo u Spaladiumu, jedan od intenzivnijih trenutaka nastao je tokom pjesme „Ostavljam te samu“ kada je na videozidu u jednom dijelu pušten snimak Oliverovog pjevanja.

Uskoro je na pozornicu stupio emocijama vidljivo obuzet Gibonni. Njegov čitavi segment istovremeno je bio prekrasan i bolan. Publiku je pozdravio s „Dobar dan“, a nastavio s baladom „Lipa moja“ i „U ljubav vjere nemam“.

Gibonni, Grašo i Tedi. Zvonimir Barišin

Među brojnim Oliverovim nezaboravnim pjesmama jedna je ipak „kraljica“ – legendarna „Cesarica“. Nakon veličanstvene izvedbe, emocije u dvorani bile su na samom vrhuncu, a Gibonniju su se na bini pridružili Grašo i Tedi te su zajedničkim snagama otpjevali posebnu posvetu Oliveru: „Nocturno“, a potom su uslijedile „Moj lipi anđele“, „Vjeruj u ljubav“, a veliko finale bila je pjesma „Ispod sunca zlatnoga“.  

Svi izvođači ispraćeni su monumentalnim aplauzom, a intenzivne emocije zadržale su se još dugo. Emotivna izvedba za emotivnom izvedbom „parala“ je publiku i izvođače. Oliverova prisutnost bila je gotovo opipljiva kroz njegove pjesme, baš kako je i htio. Jer dok god postoje oni koji ih se sjećaju, on će kroz njih živjeti, ostavljajući zauvijek svoj „trag u beskraju“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.