TIKTOK NAPUŠTA HONG KONG

Popularni TikTok zauvijek napušta Hong Kong

Izlazak tvrtke i konačna blokada rada TikToka iz grada doći će za nekoliko dana

TikTok. naked security by SOPHOS

L.M. / Avaz.ba

7.7.2020

"U svjetlu nedavnih događaja, odlučili smo prekinuti rad aplikacije TikTok u Hong Kongu", rekao je glasnogovornik za BBC.

Izlazak tvrtke i konačna blokada rada iz grada doći će "za nekoliko dana", prenosi novinska agencija Reuters. TikTok će napustiti Hong Kong nakon što Kina usvoji nove sigurnosne mjere vezano za zaštitu podatka svojih građana.

Facebook i Twitter naveli su da su ove sedmice "pauzirali" saradnju s hongkonškom policijom zbog podataka o korisnicima.  Video aplikaciju u kratkom obliku pokrenula je kineska kompanija ByteDance za korisnike izvan kontinentalne Kine kao dio strategije za rast globalne publike. Tehnološka kompanija upravlja sličnom kratkom aplikacijom za dijeljenje videozapisa u Kini, pod nazivom Douyin. 



TikTok u Kini. SOPA IMAGES/LIGHTROCKET VIA GETTY IMAGES

Sigurnost podataka

Nekadašnji izvršni direktor Walta Disneya Kevin Mayer, a danas dirktor TikToka, izjavio je u prošlosti da se podaci o aplikaciji ne pohranjuju u Kini. Tvrtka je prethodno također rekla da neće udovoljiti svim zahtjevima kineske vlade vezano za cenzuru sadržaja ili davanje pristupa podacima svojih korisnika, i navode kako to nikada nije ni traženo od njihovih korisnika.

Međutim, kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu dao je nalog kineskim vlastima da izvrše nove ovlasti, podižući zabrinutost zbog privatnosti podataka.

Zakonodavstvom se kažnjava ono što Kina opisuje kao otcjepljenje, subverziju, terorizam i tajnu pomoć stranim silama. Kazne u Kini za kršenje ovog zakona mogu sezati do doživotne robije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.