U LONDONU I FILADELFIJI

Na današnji dan: Održani Live Aid koncerti za gladne u Etiopiji

Live Aid bez sumnje je ispunio cilj. U humanitarne svrhe prikupljeno je oko 127 miliona dolara

Live Aid na Vembliju. Michael Ochs

A. M. / Avaz.ba

13.7.2020

Na današnji dan prije 35 godina na stadionu Vembli u Londonu i na stadionu JFK u Filadelfiji održan je Live Aid, nezaboravan humanitarni koncert koji je ujedinio čitavu planetu u prikupljanju novca za gladne u Etiopiji gdje je, prema podacima UN-a, nezapamćenom sušom između 1983. i 1985. bilo pogođeno oko osam miliona ljudi, a milion ih je umrlo.

Nakon reportaže novinara iz Etiopije Bob Geldof, tadašnji frontmen benda The Boomtown Rats odlučio je uz pomoć Midgea Urea iz Ultravoxa snimiti humanitarni singl čiji bi sav prihod od prodaje bio namijenjen ugroženom stanovništvu Etiopije.

Muzičari su pozvali britanske i irske zvijezde, a u novembru 1984. izašao je singl Do They Know It's Christmas? (Znaju li oni da je Božić?). Riječ je o najbolje prodavanom singlu u Velikoj Britaniji do danas koji je prikupio više od 10 miliona dolara.

Pjesma je postala broj jedan i u SAD-u te američke muzičare inspirisala na sličan projekat. Na inicijativu Harryja Belafontea uskoro je all-star band snimio pjesmu We Are The World. Pjesma je pod nazivom USA For Africa objavljena 7. marta 1985., a singl je prikupio 44 miliona dolara.

Obzirom na to da kriza u Etiopiji nije jenjavala, a glađu je bilo pogođeno i stanovništvo susjednog Sudana, Geldof je predložio da se organizuje Live Aid, humanitarni koncert čiji je cilj bio prikupiti još novca i povećati globalnu svijest o sudbini brojnih stanovnika Afrike.

Organizovan za samo deset sedmica, Live Aid održan je u subotu 13. jula 1985. godine. Na stageu su se izmjenjivale zvijezde poput Eltona Johna, Madonne, Santane, Sade, Stinga, Bryana Adamsa, The Beach Boysa, Micka Jaggera, David Bowieja, grupe Queen, Duran Duran, U2, The Who, Neil Younga, Erica Claptona i brojni drugi.

Koncerti su išli paralelno. Većina muzičara nastupila je na Wembleyu, gdje se okupilo 70.000 ljudi ili na filadelfijskom stadionu JFK gdje je koncert pratilo 100.000 ljudi. Prenosi su se direktno u TV ili radio programu pratili u više od 40 zemalja svijeta.

Nezaboravan je trenutak kada je Phil Collins otpjevao svoj dio na Wembleyu, potom sjeo u helikopter do Heathrowa, a odande Concordeom otputovao u Ameriku gdje je samo devet sati nakon Wembleya nastupio i u Philadelphiji. Najprije je nastupio samostalno, a potom sjeo za bubnjeve, prateći Claptona i Led Zeppeline. Muzički kritičari smatraju da je dvadesetominutni nastup grupe Queen i Freddyja Mercuryja na današnji dan prije 35 godina, najbolji nastup uživo svih vremena.

Live Aid bez sumnje je ispunio cilj. U humanitarne svrhe prikupljeno je oko 127 miliona dolara ili oko 150 miliona funti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.