DANAS BI SLAVIO ROĐENDAN

Kako je Milan Mladenović na "Beogradskom proleću" 1992. skrenuo pažnju na opsadu Sarajeva

Usred rata i raspada Jugoslavije, kada su gotovo svi nijemo šutili

Milan Mladenović. Dom omladine Beograda

Piše: A. M. / Avaz.ba

21.9.2020

Na današnji dan, 21. septembra 1958. godine, rođen je Milan Mladenović, frontmen beogradske grupe EKV.

Milan je rođen u Zagrebu gdje je živio do polaska u osnovnu školu. Tada se s porodicom preselio u Sarajevo, a 1970. godine otišao je u Beograd gdje je završio 11. gimnaziju.

U gimnaziji je krajem 70-ih zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo".  

Godinu dana kasnije formirao je bend "Šarlo akrobata" zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarom Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su "Niko kao ja", "Ona se budi" i "Mali čovek".

"Šarlo akrobata" nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva utjecajna rock sastava, Mladenovićeva "Katarina II" i Kojićeva "Discplina kičme".

Grafit posvećen Milanu Mladenoviću. Arhiv

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturista Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivica Vdović. U postavi "Katarina II" grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda.

Grupa je promijenila ime u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdala također istoimeni album, koji dobija pozitivne kritike i skreće pažnju na bend.

Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", na kojem se nalazi vjerovatno najslavnija Mladenovićeva pjesma "Ti si sav moj bol", lansirala je grupu na sami vrh jugoslovenske rock scene, gdje je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspješnih albuma.

Milan je 1992. godine s članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formirao je sastav "Rimtutituki", čija je muzicka aktivnost bila koncentrisana na antiratnu propagandu.

Singl "Slušaj 'vamo!" koji su snimili objavio je Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

Usred rata i raspada Jugoslavije, kada su gotovo svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine na manifestaciji "Beogradsko proleće" 1992. godine skrenuo pažnju na stradanja ljudi širom BiH i Hrvatske.

- Nama je bilo vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što su mnogi naši drugovi morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi - u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Dubrovniku, Rijeci,... -  rekao je Milan i pozvao na minutu šutnje za sve žrtve rata.

U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album "Angel's Breath". U avgustu 1994. godine, poslije nastupa "Ekatarine Velike" na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Preminuo je 5. novembra 1994. godine, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala postojati.

Iako je živio samo 36 godina, Milan Mladenović je ostavio neizbrisiv trag u rock muzici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.