SJEĆANJE NA DAVORA

"Pjevač" je u Sarajevu bio veći od Džona Lenona

Davorin je bio zaštitni znak Sarajeva, omiljeni Sarajlija, rekao je za "Avaz" Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača "Indexa"

Davorin Popović. Arhiv

Piše: A. M. / Avaz.ba

23.9.2020

Davorin Popović, frontmen sarajevskih "Indexa" i jedan od najutjecajnijih pjevača od Vardara pa do Triglava, rođen je na današnji dan 1946. godine u Sarajevu.

Jedan od osnivača "Indexa", Ismet Nuno Arnautalić, za "Avaz" se prisjetio druženja s Davorinom i kazao kako mu je žao što neka od ulica u centru Sarajeva ne nosi njegovo ime.

- Davorin je bio zaštitni znak Sarajeva, omiljeni Sarajlija. Bilo je divno vrijeme kada ste mogli sresti Davora u Sarajevu, popričati s njim, čuti neku šalu i na kraju reći "Vozdra Davore, vidimo se". Lijepo je kada možete po nečemu da se sjećate nekoga. Davor nam je ostavio dosta toga. Nezaboravne interpretacije preko 150 pjesama, karakteristični Davorov humor koji se i danas prepričava. Žao mi je što neka od ulica u centru grada ne nosi njegovo ime - rekao je Arnautalić.


Ismet Nuno Arnautalić. Arhiv

Davorinova prva ljubav bila je igra pod obručima. Prve korake na parketu napravio je kao osnovac uz tvorca šampionske Bosne, legendarnog Bošu Tanjevića. Važio je za jednog od najtalentovanijih košarkaša tog vremena u Sarajevu, a za KK Željezničar, čiji je bio kapiten, odigrao je više od 500 utakmica.

Muzikom se počeo baviti kao srednjoškolac. Njegova prva grupa zvala se "Pauci", zatim je nastupao s "Lutalicama", a "Indexima" se pridružio krajem 1964. godine i bio zaštitni znak grupe sve do svoje smrti i njenog raspada 2001. godine.


Davorin Popović u društvu Slobodana Čobe Janjuša i Safeta Sušića. Arhiv

Kao član "Indexa" osvojio je više značajnih priznanja na skoro svim jugoslovenskim festivalima. Vlasnik je jedne zlatne ("Predaj se srce") i više srebrnih ploča ("Sanjam", "Svijet u kojem živim", "Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj",...). Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i Estradne nagrade Jugoslavije. Objavio je i tri solo albuma, predstavljao Bosnu i Hercegovinu na pjesmi Eurovizije 1995. godine, a otpjevao je i antologijsku pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz".


Zahvaljujući Davorinu i "Indexima" na prostorima bivše Jugoslavije započela je plima rokenrola koja je rađala nove bendove i Sarajevo zacementirala u sami vrh jugoslovenske pop-rock scene.

Beogradski novinar Petar Luković svojevremeno je opisao anegdotu s koncerta "Indexa" u Londonu koja na najbolji mogući način oslikava oduševljenje koje su Davorin i "Indexi" izazivali kod publike širom Evrope i svijeta. Britanka koja je na koncertu stajala do Lukovića, očarana Davorinovim glasom i harizmom, okrenula se u jednom trenutku beogradskom novinaru i rekla: "Da su ovi momci rođeni u Londonu bili bi veći od Beatlesa". Luković joj je odgovorio: "Gospođo, ovi momci su u Sarajevu puno veći od Beatlesa" i zaista je tako. "Indexi" su u Sarajevu bili veći od "Beatlesa", a "Pjevač" je bio veći od Džona Lenona (John Lennon).

Mural posvećen Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici u Sarajevu. A. Milišić

Njegovom smrću 18. juna 2001. godine zatvoreno je jedno veliko i važno muzičko poglavlje. Sahranjen je u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Zlatan Fazlić Fazla mu je posvetio pjesmu koju zajedno s njim pjevaju Mladen Vojičić Tifa, Dado Topić i Aki Rahimovski, a virtuoznim solom upotpunio ju je legendarni Slobodan Bodo Kovačević. I zaista, kako stihovi "Pjesme za Davora" kažu "stotine hiljada glasova njegov je hor".

Uspomena na Davora sačuvana je kroz nagradu "Davorin" koja je kasnije preimenovana u nagradu "Indexi", koja se u BiH dodjeljuje najkvalitetnijim muzičkim sastavima. To je samo jedan od načina da se Davorinovov glas i legendarna muzika "Indexa" zauvijek sačuvaju kao simbol jednog vremena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.